IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Япония се ускорява за пръв път от 18 месеца

Основният тласък идва от поскъпването на енергията

09:51 | 22.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Потребителските цени в Япония се повишават за пръв път от март миналата година, а по-високите цени на енергията подкрепиха позицията на Японската централна банка, че инфлацията ще излезе от застоя си, съобщава Bloomberg.

Цените, без тези за пресните храни, са се повишили с 0,1% през септември на годишна база, обяви министерството на вътрешните работи в петък. Резултатът съвпада с медианната прогноза на икономисти.

 

 

Макар че инфлацията в Япония все още е далече от нарастващите нива, с които други централни банки в момента се борят, очаква се цените да продължат да се вдигат през следващите месеци заради по-скъпата енергия. Цените на бензина в страната удариха седемгодишен връх, което накара новия министър-председател Фумио Кишида тази седмица да нареди на кабинета си да следи развитията преди парламентарните избори по-късно този месец.

Цените на енергията са дали тласък на цените като цяло през септември с малко над половин процентен пункт спрямо миналата година – най-големият темп на растеж, допринесъл за увеличението на основния индекс на потребителските цени.

„Предвид скорошния остър ръст на цените на суровините енергийните цени вероятно ще се повишат още и ще допринесат повече“ за ускорението на инфлацията, коментира Шуджи Тонучи, старши пазарен икономист в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley. “Въпреки това не мога да кажа, че това ще доведе до устойчива инфлация, тъй като потребителските разходи остават слаби, а това кара компаниите да се колебаят дали да вдигнат цените“.

Следващата година цените би трябвало да получат подкрепа, когато влиянието от наложеното от правителство намаляване на тарифите за мобилните телефони изчезне. По-евтините телефонни услуги, които като цяло започнаха през април, отнеха 1,2 пр.п. от общата инфлация, което показва, че инфлационният пулс извън мобилния сектор е много по-силен, отколкото данните показват.

Общата инфлация се е забързала до 0,2% на годишна база през септември спрямо забавяне от 0,4% през предишния месец.

Без пресните храни и енергията индексът на потребителските цени е спаднал с 0,5%, което съответства на показанията от август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още