IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия стартира нова онлайн консултация за възражения срещу завода на Tesla

Инициативата ще бъде достъпна само за онези, изразили възражения в предишни дискусии, и ще продължи от 2 до 22 ноември

11:21 | 22.10.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Нова онлайн консултация ще бъде проведена с живеещите в близост до строящата се фабрика на американския производител на електромобили Tesla Inc. в Германия, като това ще позволи споделянето на възражения относно съоръжението, съобщава Ройтерс, цитирайки изявление на Министерството на околната среда на провинция Бранденбург.

Според институцията тази инициатива е свързана с опасенията, че изграждането на завода не отговаря на регулациите. 

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви при посещение на фабриката в Грюнхайде на 9 октомври, че се надява съоръжението да започне производство още през ноември, което изглежда все по-малко вероятно, тъй като властите първо трябва да прегледат последните възражения, преди да решат дали да дадат зелена светлина на концерна.

Новата онлайн консултация, която ще бъде достъпна само за онези, изразили възражения в предишни дискусии и останали неудовлетворени от отговора на Tesla, ще продължи от 2 до 22 ноември.

Властите решиха да повторят процеса, след като няколко екологични групи, противопоставящи се на изграждането на завода, също се обърнаха към обществеността онлайн, изтъквайки, че местните жители не са били предупредени, че консултациите ще бъдат осъществени през интернет.

На фона на двугодишната битка за изграждане и въвеждане в експлоатация на фабриката Илон Мъск изрази раздразнението си от германските закони и местната бюрокрация, изтъквайки, че изискванията са в противоречие с необходимостта от бърза реакция срещу глобалното изменение на климата.

Съоръжението и прилежащият му завод за батерийни клетки ще разполагат с годишен производствен капацитет от съответно 500 хил. превозни средства и 50 ГВт батерии, с което изпреварва фабриките на местните германски конкуренти.

В своя последен тримесечен отчет Tesla обяви, че тестването на заводските машини протича по график и очаква да получи окончателно разрешение за експлоатация до края на годината.

Фабриката в Грюнхайде ще произвежда електрическия кросоувър Model Y.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Тия съвсем пишман ще станат, че си навряха главата в чувала с таз щура идея да правят завода си за Европа в Германия.Германските концерни вече избягват подобни грешни решения, не знам кой го прилъга Мъск...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още