IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът около Evergrande не успя да обхване всички борси в Азия

Акциите на Samsung SDI поскъпнаха с близо 2%, след като компанията обяви, че ще произвежда съвместно със Stellantis клетки за батерии и модули в Северна Америка

12:00 | 22.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните азиатски борсови индекси приключиха последната сесия за седмицата без единна посока, като акциите на изпадналия във финансов колапс китайски строителен концерн China Evergrande Group поскъпнаха, след като компания обяви, че е направила лихвено плащане по облигации, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк Nikkei 225 напредна с 0,34% до ниво от 28 804,85 пункта. Индексът Topix записа ръст от 0,1% до 2002,23 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание на новите икономически данни за Япония. Инфлацията в третата по големина икономика в света се повишават за пръв път от март миналата година, а по-високите цени на енергията подкрепиха позицията на Японската централна банка, че инфлацията ще излезе от застоя си. Цените, без тези за пресните храни, са се повишили с 0,1% през септември на годишна база, обяви министерството на вътрешните работи в петък. Резултатът съвпада с медианната прогноза на икономисти.

Континенталният измерител на борсата в Шанхай Shanghai composite записа спад от 0,34% до 3582,60 пункта. Индексът Shenzhen отчете ръст от 0,332% до 14 492,82 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng прибави 95,85 пункта, или 0,37%, към стойността си, покачвайки се до равнище от 26 113,38 пункта. Подиндексът Hang Seng Properties, отразяващ търговията с акции на компаниите от сектора на недвижимите имоти, напредна с 1,66%.

азия азия

Търгуваните в Хонконг акции на Evergrande поскъпнаха с 4,26 на сто, след като компанията успя да покрие лихви по облигации преди изтичането на крайния срок този уикенд. Това е поредният обрат в продължаващата месеци наред драма, която прикова вниманието на глобалните инвеститори

Evergrande е направила плащане в размер на 83,5 млн. долара и притежателите на облигации ще получат парите до събота, съобщават източници, пожелали да останат анонимни, тъй като сделката е от частен характер. 30-дневният гратисен период за лихвеното плащане изтичаше в събота, след като компанията пропусна първоначалната дата на плащането.

Южнокорейският бенчмарк Kospi се понижи ди ниво от 3006,16 пункта. Акциите на Samsung SDI поскъпнаха с близо 2%, след като компанията обяви, че ще сформира съвместно предприятие с автомобилния производител Stellantis за производство на клетки за батерии и модули в Северна Америка.

Австралийският индекс ASX 200 приключи търговията на ниво от 7415,50 пункта.

Регионалният азиатски показател MSCI, който изключва Япония, напредна с 0,16 на сто.

На валутните пазари доларовият индекс достигна ниво от 93,674 пункта. Японската валута се търгуваше при 114,04 йени за долар, докато австралийският долар се разменяше срещу 0,7487 щатски долара.

На петролните пазари цената на Брента се понижи с 0,25% до 84,40 долара за барел, докато тази на американския лек суров петрол WTI отчете спад от 0,16 на сто до 82,37 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още