IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan намалява с 30% глобалното си производство през октомври

Според новите изчисления концернът ще произведе 263 хил. автомобила през октомври и 320 хил. превозни средства през ноември

13:52 | 22.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автомобилен концерн Nissan Motor Co. ще свие своето планирано глобално производство за октомври и ноември с 30% заради продължаващия недостиг на полупроводници, научи Nikkei Asia Review.

Компанията наскоро е информирала своите доставчици за актуализирания на плана си. Според новите изчисления Nissan ще произведе 263 000 автомобила през октомври и 320 000 превозни средства през ноември. И двете цифри са с 30% под предходната оценка.

Nissan спря временно своите операции в един от заводите си в САЩ за две седмици през август поради прекъсванията в производството на полупроводници в Малайзия. Въпреки това темпът на производство на компанията за септември надмина прогнозите, отчасти поради по-консервативните първоначални оценки на Nissan спрямо други компании. Производителят успя до известна степен да овладее негативното въздействие от недостига на компоненти. 

Планът на Nissan от този месец предвижда увеличение на производството в сравнение с предходната година, въпреки че доставките на полупроводници продължават да се свиват, тъй като и други автомобилни производители увеличават своите операции.

Японският конкурент Honda Motor също обяви, че очаква да свие производството с 10% във всеки от своите три монтажни завода в Япония в началото на ноември. Прогнозираното вътрешно производство на Honda вече е намаляло средно с 30% през този месец. Производството в завода Suzuka, в префектура Мие, се е свило с 40%, докато това във фабриката Sayama, в префектура Сайтама, се е понижило с 20%. Третият завод, Yorii, отново в Сайтама, не трябваше да съкращава производството през октомври, но съоръжението в крайна сметка забави операциите с 10% поради липсата на полупроводници.

Въпреки че Honda възстановява бавно производствените нива, продължават проблемите около колите от серия N и SUV Vezel.

Като цяло японските автомобилни производители понижават размера на производствените съкращения. Решението на Toyota да намали своето глобално производство с 15% през ноември, в сравнение с първоначалните си планове, показва все пак някакво подобрение спрямо  предишната оценка за спад на производството от 40 на сто.

В случая на Nissan, текущата прогнозирана продукция през октомври спада с 32% в сравнение с предходната оценка, но маржът ще се подобри до 21% през ноември. Обемът на производството на Toyota през ноември се очаква да достигне 820 000 броя, или толкова, колкото концернът е произвел през същия месец на 2020 г.

Автомобилните концерни също виждат облекчаване при ограничените доставки на автомобилни части. Toyota и останалите японски производители на превозни средства се готвят да подобрят своите операции през декември. На този етап Nissan не се отклонява от прогнозата си за свиване на производството с 500 хил. автомобила заради недостига на чипове през фискалната година, приключваща в края на март 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още