IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 56 000 сертификата са свалени в България в петък

Злонамереният трафик срещу Националната здравно-информационна система продължава, предупреждават от „Информационно обслужване“

18:57 | 22.10.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/ЗАРА РУСЕВА</em></p>

Снимка: БГНЕС/ЗАРА РУСЕВА

Само в петък общият брой на свалените европейски зелени сертификати през интернет портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) надхвърли 56 000. Най-активни са били изтеглянията в часовете между 9.00 и 13.00 ч., когато системата за генериране на сертификати е отчетела средно 7500 свалени документи на час. До този момент са изтеглени общо над 1,255 млн. европейски сертификата. Общият брой на поставените ваксини днес е почти 20 000, поясняват от "Информационно обслужване". 

Това е поредният ден, в който потребителите свалят активно генерираните им сертификати, въпреки продължаващите с нова сила и интензитет злонамерени действия от типа „отказ от услуга“ (DDoS) срещу инфраструктурата на НЗИС. В следобедните часове екипите на „Информационно обслужване“ АД са засекли нов мащабен опит за блокиране на работата на системата. В ранният следобед са засечени близо 30 млн. заявки в секунда към интернет портала https://www.his.bg/, което е безпрецедентна атака за България. Няма опити за пробив и намеса в системата и изтичане на данни на потребители.

„Продължаващите втори ден злонамерени действия имат за цел да нарушат ваксинационния процес и са пряка заплаха срещу държавата и неуморната работа на медицинския персонал, който полага денонощни грижи за защита на българските граждани от COVID-19“, каза изпълнителният директор Ивайло Филипов. По думите му компанията е осигурила възможно най-ефективната и модерна защита на инфраструктурата от подобни действия и успешно успява да отблъсне злонамерените атаки.

Степента на информационната сигурност в България не е на необходимото ниво, поради което от адресите на множество легитимни потребители – болници, ваксинационни пунктове, лични лекари и индивидуални потребители към НЗИС се наблюдава зловреден трафик, съобщиха вчера от "Информационно обслужване". Това налага тяхното временно ограничаване и поетапно включване към системата, посочват още държавното дружество. 

От понеделник, 25 октомври, след 14.00 ч всички граждани, които са доказано преболедували COVID-19 с положителен резултат от направен антигенен тест и са регистрирани в Националния регистър за борба с COVID-19, могат да изтеглят своето удостоверение за преболедуване от интернет портала на Националната здравно-информационна система https://www.his.bg/bg/dgc. Удостоверението за преболедуване ще важи само за територията на България и ще е с продължителност 365 дни от датата на първия положителен антигенен тест за COVID-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
колко са купени ? ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още