IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рядък модел маратонки Jordans се продаде за 1,47 млн. долара на търг

Въпреки огромната сума това не са най-скъпо продадените маратонки в света

11:31 | 25.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Най-ранният известен основен модел маратонки Nike на Майкъл Джордан, носен по време на игра, беше продаден на търг от Sotheby’s в Лас Вегас за 1,472 млн. долара, разбивайки рекорда за продажба на маратонки на аукцион, пише Bloomberg.

Обувките са носени по време на петата игра на Джордан в NBA по време на сезона му като новобранец през 1984 г. – същата година, в която Nike и Джордан създадоха известната си линия обувки и дрехи. Очакваше се чифтът да се продаде за между 1 и 1,5 млн. долара. Самоличността на купувача все още не е обявена.

Маратонките са „просто невероятен артефакт, който датира от зората на новобранския сезон на Майкъл Джордан“, коментира Брам Уотър, ръководител на звеното на Sotheby’s за модерни колекционерски стоки и улично облекло.

Чифтът Jordans не са най-скъпите маратонки, продавани някога. През април компанията Rares купи чифт от Nike Air Yeezy 1 на Кание Уест за 1,8 млн. долара по време на частна продажба в Sotheby’s, което ги направи най-скъпо продавания някога чифт обувки.

Rares е една от десетките подобни компании, които се появиха през последните години, които предлагат луксозни стоки, произведения на изкуството и колекционерски стоки. Rares не е участвала в търга за маратонките на Майкъл Джордан, твърди неин говорител.

Обувките бяха продадени като част от аукциона Excellence & Haute Luxury в Лас Вегас в неделя, на който бяха предложени и бужута, часовници и колекционерски автомобили.

Днес марката Jordan носи на Nike милиарди долари всяка година, а трудно достъпните маратонки от нея се препродават на пазари като StockX и GOAT, понякога за десетки хиляди долара за чифт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още