IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Гейтс: Не споделям интереса към Космоса

Имам две страсти: здравеопазването и климатичната политика, признава милиардерът

08:44 | 25.10.21 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg</em></p>

Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg

Основателят на Microsoft Бил Гейтс спечели специалната награда „Предприемаческа книга на годината“ на Германската награда за бизнес книги с творбата си „Как да предотвратим климатичната катастрофа“.

В берлинския хотел Adlon той кратко интервю на редакцията на Handelsblatt, а видеопосланието му бе излъчено на тържествената церемония по награждаването на панаира на книгата във Франкфурт.

„Написах тази книга, за да разширя познанието за това колко трудно е да се реши проблемът с климата, но че това все още е възможно“, казва Гейтс. „Колкото повече внимание се отделя за това, толкова по-добре“. Според него  става въпрос за включване и на гражданите в мисията „Защото е необходимо тяхното потребление, техните гласове, тяхното разбиране, за да се постигне нещо много, много трудно: да преминем от глобални емисии от 51 милиарда тона CO2 на година до нулата“.

„Не мисля, че книгата ми ще убеди много скептици. Книгата ми е по-скоро за хора, които са разпознали проблема и искат да разберат защо е толкова трудно да се разреши това за десет години? Какво стои зад опасенията, че цените ще скочат до небето, ако се движим твърде бързо? Защо мнозина се чудят дали трябва да правят краткосрочни жертви, за да предотвратят ужасни дългосрочни въздействия върху климата?“.

Гейтс обяснява процеса по създаване на книгата по следния начин: „Имах късмет, че някои от водещите учени бяха готови да ми обяснят откъде идват глобалните емисии. И защо е по-скъпо да се избягват емисиите. „Най-голямото предизвикателство обаче е  да се обедини материята и да се обясни на някой, който може да няма времето, което бих могъл да отделя аз“.

„Моят учебен процес се състоеше от срещи с експерти. Когато дойде време да започна да пиша, ми помогна моят колега Джош Даниел, с когото работих повече от десетилетие. Той ми беше от голяма помощ“, признава милиардерът.

Журито, съставено от представители на бизнеса и науката, установи, че той напълно е успял: „Бил Гейтс, един от най-успешните предприемачи в света, се занимава с един от най-важните проблеми на нашето време, много ориентиран към решения , с редица  примери и с като цяло разбираем език“, казват от журито. 

Запитан дали не споделя страстта на други милиардери, като Джеф Безос и Ричард Брнасън, към космическите пътувания, съоснователят на Microsoft признава, че има други влечения. „Имам две големи страсти. Първата е глобалното здравеопазване, което включва прекратяване на тази пандемия и подготовка за следващата. Втората е изменението на климата. Джеф Безос има Earth Fund, така че той също е ангажиран с климата до известна степен. Ричард Брансън е част от нашето начинание в Breakthrough Energy. Но аз не споделям с тях интереса им към Космоса“,  признава милиардерът.

Между другото първият носител на наградата за бизнес книгата през 2007 г. беше Даниел Шефер, опитен журналист, работещ за Frankfurter Allgemeine, Financial Times, Handelsblatt и Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 10
Solar Power
преди 2 години
Има ли нужда да ти обяснявам и защо всички искат бързо да премахнат вируса и защо ваксината е най-доброто оръжие което имаме ? Врагът не е правителството , врагът е вируса и нашето единствено оръжие за момента е ваксината :) Бори се за твоите права които се потъпкват от вируса ! Бори се срещу него (ваксинирай се)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 9
Solar Power
преди 2 години
Мише нали ти обяснявах веднъж как работи капитализма. Основните неща: колкото повече население , по здраво и забележи със средни доходи то толкова повече Windows ще му продадеш. Ако живее и по дълго ще смени няколко windows, ще изпие много бира, ще смени 4-5 автомобила и забележи от всичко това държавата ще вземе 20%. Системата е изгодна и за 3-те страни - бизнес,човек,държава. Дълго още има да учиш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
мише , бил е написал и издал 3 книги , ти колко си написал ... ?! ... обикновенно чете около 50 на година , а ти освен ФБ скечове нещо друго четеш ли ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 12
michaelis23
преди 2 години
много ясно, нали първо требе да изтреби ората тоя гaд ньеден па после ше види кво що ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още