IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Либерализираният газов пазар спести 70 млрд. евро на ЕС за десетилетие

Ако цената на газа беше останала "привързана" към петрола, през 2021 г. ЕС би платил с 30 млрд. долара повече за газ

11:33 | 25.10.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Цената на природния газ в ЕС достигна рекордни нива и според мнозина една от причините за това е либерализацията на пазара. Европейските държави започнаха постепенно да се отказват от дългосрочните договори и да разчитат на спот доставките на природен газ, но сега цената на газовите борси е рекордна и започват да се промъкват опасения дали промяната не е грешка.

За последното десетилетие краткосрочните договори и доставки на пазарите са спестили милиарди евро от доставките на природен газ, пише в коментар за Международната агенция за енергетика (МАЕ) анализаторът Петер Зениевски. В последните месеци просто се показа и обратната страна на либерализацията и страните от ЕС са изложени на флуктуацията на цените на вносния природен газ.

Но дори и без ориентацията към свободната търговия, страните от общността биха платили около 30 млрд. евро повече през 2021 година, ако цената на природния газ все още беше обвързана с тази на петрола. В същото време спот търговията е спестила 70 млрд. евро на ЕС в периода 2010-2020 г.

Преди началото на новото столетие повечето държави от ЕС разчитаха на дългосрочни договори за доставката на природен газ, обвързани обикновено с цената на петролните пазари - система, позната като петролна индексация. Това води до действително стабилни цени, които позволяват и инвестиции в разработването на нови проекти, строителството на газопроводи и терминали за втечнен газ. Но пък доставките не отговарят на променящите се нужди на страните, както прави пазарът.

Сега цената на газа вече не е петролно индексирана и зависи от конкуренцията между доставчиците - втечненият газ от САЩ предизвика революция на пазарите преди няколко години, от купувачите и други пазарни сили.

Либерализацията не може да бъде наречена грешка в дългосрочен план и в още един аспект, смята експертът. С новите намерения за по-голям дял на възобновяемите енергийни източници, страните от ЕС ще се нуждаят от по-голяма гъвкавост на доставките.

Според заявките на ЕС и разработените сценарии от МАЕ за енергийния преход в периода между 2020 и 2030 г. потреблението на газ в общността ще намалее с около 10 млрд. куб. метра годишно. В същото време обаче вътрешният добив намалява по-бързо от очакваното. Но изградените през последните години газопроводи и терминали за втечнен газ позволяват да се покрие разликата.

Проблем пред пазарите обаче е търсенето на газ от развиващите се икономики в Азия, което означава, че и през следващите години ще има периоди с волатилност на пазарите. Затова е нужно целите на Брюксел за енергийна ефективност, възобновяеми енергийни източници и съхранение на енергия да се развиват паралелно, което ще доведе и до спад на потреблението на природния газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
onezero
преди 2 години
Опорки имате само шорошките ***, дреме ми на шперца за руснаците - аз нищо няма да спечеля, че в момента опъват твойте господари на задна и те нямат полезен ход, защото си затвориха централите на въглища и аец. Цени, азия, борси, пълни глупости - ако бяха сключили дългосточни договори, както искаше самият газпром, сега щяха да си купуват газ за 100-200 долара, а не за 1200. Навремето като купиха Бакърджиев да сключи супер неизгоден договор с нас *** си мислеха, че са ни прецакали, пък накрая нещата така се обърнаха, че договорът стана супер изгоден и ония виеха от яд, че почти ни подаряват безценната си газ. По-добре няма да става, гей съюза се самоубива със зелената си сделка и ако имаха мозък на колибри щяха да са си подсигурили евтин газ преди да правят тия безумия, лошото е, че и нас ще завлекат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
tansel
преди 2 години
Към onezeroИ сега накуп ти го сложиха отзад.Първо провери колко са цените в Азия и Америка и после пиши русофилските си опорки.Давам ти жокер-цените там са доста по-високи отколкото в Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
onezero
преди 2 години
И сега ги платиха накуп тия 70 милиарда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още