IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 1900 са незаетите позиции за back-end програмисти в България

Специалистите в IT сферата започват да обръщат все повече внимание на допълнително здравно осигуряване и инвестиционно планиране

13:59 | 25.10.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;<a href="https://unsplash.com/@wocintechchat?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Christina @ wocintechchat.com</a>, чрез&nbsp;<a href="https://unsplash.com/s/photos/it?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a></em></p>

Снимка: Christina @ wocintechchat.com, чрез Unsplash

Сред най-търсените позиции в IT бранша според типа разработчик е тази за back-end developer за определени програмни езици, като PHP, Python, JavaScript и C++.  Според проведена сред почти 500 IT фирми в България анкета на Rabota.bg, част от Investor Media Group, незаетите позиции за хора, които пишат на определени програмни езици като PHP, Python, JavaScript и C++, е 1900.

Навлизат и нови езици, като например GО, който в България се владее от само 70 специалисти, чиито дори стартови заплати логично са много високи. Около 1000 пък са незаетите позиции за front-end developer-и, заяви Росица Иванова, мениджър на Rabota.bg, в ефира на предаването UpDate.

Разбира се, IT секторът премина по-леко от другите индустрии през кризата. В някои компании бяха намалени заплащанията, в някои имаше и замразяване на търсенията, каза още Иванова. 

Пандемията промени и дефиницията и разбиранията за социални придобивки, поясни Иванова. „Екипите и средата на работа стават още по-интересни и разнообразни.

Според Иванова служителите вече търсят изначално какви проекти създават компаниите, дали ще за полезни и за обществото. Програмистите не са интересуват вече до голяма степен на какъв език ще трябва да пишат, а дали бъдещият им работодател ще ги подкрепя в развитието им – какво кариерно развитие може да имат. Преди да кандидатстват задълбочено за дадена позиция, кандидатите за работа ще получават подробна информация за работодателя като форма и политика на работата“, каза още мениджърът на Rabota.bg.

В контекста на пандемията интерес кандидатите проявяват към допълнително здравно осигуряване. 30% от фирмите отчитат, че за служителите е важно да има допълнително инвестиционно планиране, като някои от компаниите обмислят да предложат инвестиционни акаунти за кандидатите.

Сред бонусите са по-голям брой почивни дни, при някои от работодателите платената отпуска достига 30 дни. Някои предлагат почивни дни за рожден ден, както и допълнителни дни отпуск за доброволчество и участие в кампании за корпоративна социална отговорност.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Дялови участия в какво бре, те тия фирми са ишлеметки, не продуктови :) Дърпат шалтера и не остава нищо. Инак пазара вече стагнира - по-високи заплати правят аутсорсинга безсмислено скъп, а лигльовците си искат ли искат - финала е предрешен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
nikiangel
преди 2 години
Всички изброени и предлагани до момента "бонуси" са трохи.Експоненциалното усложняване на технологиите и глада за кадри, сккоро ще наложи и предложения за дялово участие наред с голямата заплата. Освен ако фирмата не иска да се окаже с един тон код, който никой си няма и на идея как работи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още