IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрената енергия ли е евтиният път към нулеви емисии?

С 14 нови ядрени реактора и малки модулни реактори енергийната трансформация на Франция ще е с най-ниската цена

19:30 | 26.10.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Купол на ядрен реактор. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Купол на ядрен реактор. Снимка: Bloomberg LP

Ядрената енергетика е евтиният път за постигане на нулеви въглеродни емисии до 2050 година, пише в доклад на френския мрежов оператор RTE, цитиран от Bloomberg. В него е посочено, че страната трябва да инвестира в 14 нови реактора и малки модулни реактори в периода 2035-2060 година, ако иска да постигне въглеродна неутралност при приемливи разходи.

Заради декарбонизирането на транспорта и индустрията потреблението на електроенергия във Франция ще се увеличи с 35 на сто. Тази прогноза идва на фона на енергийната криза, обхванала Европа през последните месеци и коментарите на Брюксел за зависимостта на европейската икономика от вноса на изкопаемите горива.

В своя доклад RTE са разработили няколко сценария за развитие, като от икономическа гледна точка най-евтините се оказват новите ядрени мощности. Сред разработките на мрежовия оператор са включени още и вариант с изцяло възобновяема енергийна система до 2050 година.

В доклада обаче е включено предположението, че финансирането на новите ядрени мощности ще бъде позволено от правилата на ЕС, тоест ще бъде признато за устойчиво. Това обаче все още не е решено на ниво ЕС. Франция и още няколко държави от ЕС, сред които и България, вече лобират активно в Брюксел ядрената енергетика да бъде призната като зелена. 

Преди седмица зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс участва в конференция в София, на която сподели, че ядрената енергетика влияе върху околната среда и не може да се нарече "зелена", но от друга страна произведената електроенергия е беземисионна, тоест изпълнява заявените от Брюксел цели. Затова и е въпрос на национално решение дали страната ще развива ядрена енергетика или не.

Друга въпросителна е какво ще се случи с мощностите на държавната Electricite de France, които трябва да бъдат затворени до 2035 година. Компанията управлява 61 гигавата ядрени мощности, които осигуряват 67% от потреблението на електроенергия на Франция.

Ако EDF спре своите остарели реактори, дори и с 14 нови блока, ядрената енергетика ще има дял от едва 35% в енергийния микс на страната, посочват още от RTE. Ако експлоатационният срок на някои от тези мощности бъде удължен (някои от тях могат да работят повече от 60 години), то през 2060 година ядрената енергия ще има дял от 50%.

В момента поддръжката на енергийната система на Франция коства 45 млрд. евро годишно. Според най-евтиният сценария за развитие до 2060 година - с нови ядрени мощности, разходите ще бъдат 59 млрд. евро годишно. Без нови ядрени мощности разходите за енергийната система набъбват до 71 млрд. евро. Това включва по-голям дял на възобновяемите енергийни източници и проекти за съхранение на енергия.

Bloomberg отбелязва, че този документ може да накара президентът Еманюел Макрон да одобри строителството на нови ядрени мощности още преди изборите за президент през следващата пролет. Реално повечето кандидат-президенти на Франция подкрепят строителството на нови ядрени реактори, а новите соларни и вятърни проекти често срещат съпротивата на местните общности.

През последните години Франция беше изправена пред редица проблеми в ядрения сектор - спешни ремонти, надхвърляне на планираните разходи и закъснения на дейности. EDF на няколко пъти вече предложи да бъде одобрено строителството на шест нови реактора, с които да замени излизащи от експлоатация мощности.

Очакванията са през 2022 година да заработи и нова централа - в Западна Франция, чието строителство надвиши сроковете и финансовите бюджети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Живеем в епохата на победилият гретенизъм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
ядрена, въглища и газ, може и вода. другото е за островни ситуации, а най-вече за конференции, симпозиуми, речи и гретатумберкщини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Точно така постъпваме с теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
на зелената гевендия може да и биете минуса без да си губите времето да и четете идиотиите / платените / .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
ядрената енергетика е възможен път към беземисионно бъдеще , но ич не е евтин ... справка , енергийната борса на франция . един от най-скъпите пазари , въпреки силното субсидиране на ядрените реактори ... нереалните суми дето струват самите реактори , краткият експлотационен срок , безумието с ОЯГ ... сметката им излиза само ако се цоцат европейски кинти ... ама ако се наредят всички на изворчето кво правим ... ?! ... датчаните показаха пътя , вятърни централи + сгъстен водород , докато се построи всичко необходимо студен резерв въглищни централи , може и директно петрол , също лесно се съхранява за студен резерв ... но не природен газ , по очевидни причини , нали импе ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още