IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Станимиров: Пандемията създаде перфектна буря в бизнеса и образованието

През последната година има активно влагане на средства в дигитализацията, твърди ректорът на Икономическия университет във Варна

13:36 | 26.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пандемията създаде перфектна буря в бизнеса и образованието. Преди нея пазарът на образователни услуги и този на труда се разминаваха с между 3 и 5 години. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria д-р Евгени Станимиров, ректор на Икономическия университет във Варна.

По думите му дигитализацията ще допринесе за затваряне на несъответствията между двата типа пазари, защото се появяват алтернативни образователни структури, които предлагат персонализирано и силно специализирано обучение.

„Все повече големи компании не търсят образователно квалификационна степен, а търсят доказателство за уменията и компетенциите, с които новите кадри да започнат работа“, каза още той. 

Според Станимиров образованието е съвкупност на множество приложения, които трябва да се осъвременяват. През последната година има активно влагане на средства в дигитализацията, но трябва да има и контрол над парите и дали те са инвестиции или по-скоро разходи.

Гостът е категоричен, че в краткосрочен план трябва да се развиват уменията и компетенцията и те да се влагат в реалната икономика, но такава практика все още няма няма.

Към момента образователната система е твърде традиционна и класическа, смята той.

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още