IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо България и Румъния се провалиха в мисия Covid?

Погрешните препоръки от личните лекари в България и недоверието във властите в Румъния са сред причините за неуспеха

10:49 | 26.10.21 г. 44
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България и Румъния са с най-ниските нива на ваксинация в целия Европейски съюз, а епидемиологичната ситуация отново излиза извън контрол. Какви са причините и двете страни да се провалят в борбата с пандемията, анализират екипите на изданието EurActiv в София и Букурещ.

Ролята на неубедените български лекари

България бе на второ място в ЕС по брой случаи, свързани с Covid-19 миналия месец и на последно по ваксинация – само 21% от българите са напълно ваксинирани срещу вируса.

Експерти казват за изданието, че ситуацията се дължи на личните лекари, реакциите на институциите и податливостта на българите към фалшиви новини.

Значителен брой лични лекари препоръчват хората с хронични заболявания да не се ваксинират, докато в Западна Европа именно тази група хора бяха ваксинирани първи. Известният български експерт по инфекциозни болести Атанас Мангъров омаловажава вируса от началото на пандемията и говори открито срещу ваксините срещу Covid. А това създаде среда на недоверие.

„Не успяхме да обучим повечето лекари, които се занимават с ваксини. Моментът за провеждане на целенасочена кампания за медицински специалисти през лятото на 2020 г. бе пропуснат“, коментира епидемиологът Христиана Бацелова.

„Изненадана съм колко много лекари в България не разбират как работят ваксините. Медицински професионалисти се страхуваха да се ваксинират и в крайна сметка отказваха пациентите“, казва Бацелова.

Според Българския лекарски съюз около 70% от българските лекари са ваксинирани – едно от най-ниските нива в ЕС.

„Първо, някои лични лекари отказаха да ваксинират много хора. Недоверието след това бе задълбочено от фалшивите новини. Време е да спрем да обвиняваме политиците. Не можем постоянно да обвиняваме другите за нашия погрешен избор“, добавя Бацелова.

Медицинският юрист Мария Шаркова коментира, че колебливостта към ваксиниране в България не е нов феномен.

„Фалшивите новини допринесоха за колебанията към ваксините, растейки върху плодородната почва на политическата несигурност и серията ационални] избори. Няколко човека от различни партии шумно подкрепиха ваксинирането, а политическите лидери останаха мълчаливи или дори използваха реторика срещу ваксините, за да спечелят подкрепата на електората“, казва Шаркова.

„Все още няма реакция от страна на институциите срещу фалшивите новини, разпространявани от лекари. Медиите предоставят думата на определени специалисти, които разпространяват фалшиви новини, позовавайки се на аргумента за плурализъм на мненията“, допълва Шаркова.

Дори някои членове на Експертния съвет, посочени от здравния министър, написаха препоръки в пряко противоречие с тези, предоставени от международните професионални асоциации. Те например препоръчват да не се ваксинират бременни жени или планиращи бременност през следващите шест месеца.

Румънските политици побързаха да сложат край на пандемията

През последните няколко седмици броят на новозаразените с коронавирус в Румъния рязко нарасна, както се случва и със смъртните случаи. Миналата седмица Румъния отчете едно от най-високите нива на смъртни случаи в цял свят и поиска от ЕС помощ, за да облекчи част от напрежението върху затруднената си здравна система.

Лекари и политици обвиняват кампании за дезинформация и скептицизма към ваксините за ниските нива на ваксинация срещу Covid-19, но причините зад текущата ситуация са по-разнообразни.

Румънците имат дълга история на недоверие в държавните власти, а управлението на ваксинационната кампания не направи нищо, за да реши този проблем.

Начело на кампанията бе назначен военен лекар и – макар че този ход може би помогна в началото, тъй като армията е една от институциите с най-високо доверие в Румъния – министерството на здравеопазването бе оставено настрана, а комуникацията бе слаба, сочат експерти по връзки с обществеността.

Нещо повече, макар че ваксинационната кампания се провали в началото на лятото, високопоставени служители обявиха края на пандемията и кампанията за ваксиниране бе сметната за успех.

Румъния бе първата страна в ЕС, която вдигна ограничителните мерки, макар че ваксинационните ѝ цели бяха далеч от това да бъдат изпълнени. Първоначално правителството определи цел да ваксинира 10 млн. души до края на септември, а след това въведе междинна цел от ваксинирани 5 млн. души до 1 юни.

Но през май, когато цифрите бяха все още много далеч от целта, президентът Клаус Йоханис и министър-председателят Флорин Къцу започнаха да вдигат ограниченията. Къцу по-късно заяви, че целта не е била да се ваксинират определен брой хора, а да се преодолее пандемията.

„Кампанията бе успех, практически спряхме пандемията“, каза президентът Клаус Йоханис през юни. Той оправда вече ниския брой дози, слагани ежедневно, с по-малкия брой заразени, което поддържаше степента на приемане на ваксината на много ниски нива.

Докато броят на новозаразените растеше през септември и особено през октомври, пред ваксинационните центрове отново започнаха да се образуват опашки, когато започнаха и разговорите за нови ограничения и възможността да се въведе задължителен зелен сертификат за някои дейности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 2 години
айде да не лъжеш... работата в склад, макар и за лекарства не те прави лекар ! :):) а чист общак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Вероятно имаш в предвид, че не оставиха естественият отбор да селектира устойчивите към корона вируси индивиди, които да предадат своите безценни гени на следващите поколения? Да се случи като с чумата, натръшкала половината от населението на Европа, но постепенно загубила сила, защото просто са оцелели неподатливи на тази болест екземпляри?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 2 години
2_ 2.5 малки са с произход западно поведение , останалите с руско_ азиатско. После що не се случвали нещата у Бг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 5
penman
преди 2 години
Като чета коментарите, виждам че процента на кратуните във форума съответства на процента им в обществото, т.е. неваксинираните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 4
Momchil_Matev
преди 2 години
Няма да стане на принципа "нет человек, нет проблем" - като цензурираш инакомислещите, да смяташ, че хората ще се юрнат да се ваксинират, подписвайки информирано съгласие, че всичко е на тяхна отговорност.Липсата на държава личи в България и Румъния, но това е една от редките ситуации, в които това не е непременно негатив.Когато се говори кой се е провалил и кой не по отношение на Ковид, е добре да се гледа статистиката и за болните във ваксинираните държави. Вижда се, че ваксините имат доста краткосрочен ефект. И при положение, че вече е ясно, а на някои места са им съкратили валидността на сертификатите на по-малко от 1 година, няма научна обосновка за дискриминирането на преболедували нерегистрирани, но имащи антитела. Това са същите антитела. И е нелепо да обясняваш, че ваксинационните били по-добри.А можеше да получиш и по-точна статистика за действително преболедувалите. Защото в България от самото начало не се тества достатъчно, а с числата се играе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 7
neon7
преди 2 години
" Омрели с ковид 243 "??? Нещо не можеш да броиш май! https://coronavirus.bg/bg/news/2677 Хората си умират от старост и другите си заболявания, ама като трябва бройка ги пишат с ковид !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 4
penman
преди 2 години
Да, в Германия за да работя като лекор, това е задължително. И е много правилно, но тук и.дио.тите като Неон са много по- малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 5
penman
преди 2 години
Да, в Германия за да работя като лекор, това е задължително. И е много правилно, но тук и.дио.тите като Неон са много по- малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 4
penman
преди 2 години
Да, в Германия за да работя като лекор, това е задължително. И е много правилно, но тук и.дио.тите като Неон са много по- малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 5
cyclop
преди 2 години
Бразилия 2020г - омрели от ковигрип - 195 000 ------ Бразилия 2021г - омрели от ковигрип - 410 000 -------- Царят е гол, но няма кой да признае. Всички неизповядващи религията на Великия Ковид и Светото Ваксинно причастие се трият от медиите. ---------- Копирам си го пак, понеже жалкият саит на инвесторбеге премахва новите редове - неизвестно защо. Сигурно мерки против ковид
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още