IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 хил. инвеститори държат една трета от биткойните в света

Високата концентрация прави екосистемата изложена на завишени рискове

16:39 | 26.10.21 г. 33
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Растящата популярност на биткойна не е променила една от първоначалните му характеристики: собствеността на монетите остава в ръцете на неколцина.

Най-големите 10 хил. индивидуални инвеститори в биткойни контролират около една трета от криптовалутата в обращение. Това показва проучване на американската организация с нестопанска цел Национално бюро за икономически изследвания (National Bureau of Economic Research - NBER), цитирано от Bloomberg.

Криптоентусиастите от дълго време се чудят кои са най-големите притежатели на биткойни от зората на неговото съществуване. Но установяването на концентрацията на собственост може да е особено трудно начинание, тъй като много от големите адреси често не са на индивидуални лица, а на борси или други структури, които притежават биткойни от името на инвеститори.

Но с помощта на метод за събиране на данни, който разграничава адресите на посредници и индивидуални лица, от NBER успяват да установят, че първите притежават около 5,5 млн. биткойна към края на миналата година, а вторите – около 8,5 млн. монети. В допълнение, най-големите 1000 индивидуални инвеститори контролират около 3 млн. биткойна, като концентрацията може да е дори още по-голяма.

„Това измерване на концентрация по всяка вероятност е занижено, тъй като не можем да изключим, че някои от най-големите адреси са контролирани от един и същи субект“, посочват Игор Макаров и Антоанет Шоар.

Така например при изчисляването не се взима предвид собствеността на ранните биткойни, държани в около 20 хил. адреса на един-единствен човек (Сатоши Накамото – „бащата“ на биткойна) и се смятат като притежание на 20 хил. отделни личности.

На този фон концентрацията на миньори е дори още по-отчетлива, показват данните. NBER установява, че 10-те процента най-големи миньори контролират 90% от капацитета за добив на биткойни. В същото време едва 0,1% (около 50 миньори) контролират 50% от добивния капацитет.

Такава висока концентрация може да направи биткойн мрежата уязвима на риск от т. нар. 51% атаки – когато група миньори или един-единствен миньор могат да поемат контрола над по-голямата част от мрежата. От NBER установяват, че концентрацията намалява след силно поскъпване на цената на биткойна, което означава, че вероятността мрежата да е уязвима на този вид атака е по-голям, когато стойността спадне рязко.

Резултатите показват, че въпреки значителното внимание, което биткойнът получи през последните няколко години, екосистемата му все още е доминирана от големи и концентрирани играчи, било то големи миньори, държатели на биткойни или борси, посочват изследователите.

„Тази наследствена концентрация прави биткойна податлив на систематичен риск и също така предполага, че голяма част от печалбите от бъдещото му приемане е вероятно да се падне на непропроционално малък набор от участници“, допълват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
melon
преди 2 години
Абе успешно ги намират ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 2 години
Това са Фараони :):) ... търсят балъци за милиони! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още