IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК инвестира 1,5 млрд. евро в проекти за чисти технологии

Ще бъдат финансирани проекти за ВЕИ, съхранение на енергия и използването на въглероден диоксид

15:35 | 26.10.21 г.
<p>
	Снимка: Mauricio Palos/Bloomberg&nbsp;</p>

Снимка: Mauricio Palos/Bloomberg 

Европейската комисия отправя втора покана за мащабни проекти по линия на Фонда за иновации — една от най-големите програми за новаторски нисковъглеродни технологии в света. Фондът се финансирана от търгове за квоти за емисии.

С бюджет от 1,5 млрд. евро той ще финансира революционни технологии в областта на енергията от възобновяеми източници, енергоемките отрасли, съхранението на енергия и улавянето, използването и съхранението на въглероден диоксид, информира Еврокомисията. 

Заради значителния брой кандидати при първата покана и представените силни проекти Комисията е решила да опрости процеса на кандидатстване, който сега се състои само от един етап. Очаква се това да намали периода от подаването на заявлението до отпускането на безвъзмездни средства.

Проектите ще бъдат оценявани в зависимост от техния потенциал за избягване на емисии на парникови газове, новаторския им потенциал, тяхната финансова и техническа издържаност и потенциала им за увеличаване на мащаба и разходната ефективност. Поканата е отворена за проекти от всички държави — членки на ЕС, Исландия и Норвегия до 3 март 2022 г.

Проектите могат да бъдат подавани чрез портала на ЕС за финансиране и възлагане на обществени поръчки.

На 10 ноември ще бъде организиран информационен ден, на който кандидатите ще получат информация за новата покана.

С приходи от над 25 млрд. евро до 2030 г. (в зависимост от цената на въглеродните емисии), Фондът за иновации има за цел да създаде подходящи финансови стимули за дружествата и публичните органи да инвестират още сега в следващото поколение нисковъглеродни технологии и да даде на дружествата от ЕС стартово предимство, за да станат световни технологични лидери. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още