IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлационните очаквания във Великобритания стигнаха 13-годишен връх

Данните със сигурност ще бъдат взети предвид от АЦБ на заседанието следващата седмица

16:36 | 26.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Очакванията за инфлацията във Великобритания за следващата година скочиха до най-високите си нива от 2008 г. този месец, съобщи Citi във вторник. Данните със сигурност ще бъдат взети предвид от Английската централна банка (АЦБ) на заседанието следващата седмица, когато трябва да реши дали да повиши основните лихви, предава Ройтерс.

Очакванията за инфлацията за следващите 12 месеца са се увеличили до 4,4% през октомври от 4,1% през септември, заяви Citi, базирайки се на месечно проучване на агенция YouGov, проведено на 21 и 22 октомври.

Очакванията за инфлацията за следващите 5 до 10 години обаче са спаднали до 3,7% от 3,8% през септември.

Инфлацията в много страни се ускорява, докато глобалната икономика се отваря отново след блокадите заради коронавируса.

Главният икономист на АЦБ Хю Пил заяви миналата седмица, че според него потребителската инфлация във Великобритания може да мине 5%, което е над два пъти повече от целта на АЦБ за 2%, преди отново да се забави.

Икономистите в Citi казват, че АЦБ разглежда широк набор от показатели, когато оценява рисковете от инфлационните очаквания, и проучването от вторник само по себе си едва ли ще засили натиска за увеличение на основните лихви в краткосрочен план.

Малко вероятно е обаче да предизвика и голяма преоценка към смекчаване на паричната политика – особено предвид мерките на финансовите пазари, които продължават да се увеличават“, казват те.

Инвеститорите залагат на повишаване на лихвите от АЦБ на 4 ноември, така че основният лихвен процент да достигне 0,25% от сегашното му рекордно ниско ниво от 0,1%. Повечето икономисти, анкетирани от Ройтерс, смятат, че АЦБ ще изчака до началото на 2022 г., преди да предприеме действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още