IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрените отпадъци притесняват Брюксел да признае АЕЦ за зелена енергия

Зеленият преход не е част от проблема, а част от решението на енергийната криза, смята министърът на инфраструктурата на Словения Йерней Въртовец

21:50 | 26.10.21 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производството на електроенергия от ядрените централи е безвъглеродно, но отражението на ядрените отпадъци върху околната  среда притеснява Европейската комисия (ЕК) да признае ядрената енергия за зелена. Това обясни комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон по време на брифинга след края на извънредния енергиен съвет, който се проведе в Люксембург.

На него бяха дискутирани мерки за справяне с енергийната криза. Симсон обясни, че в краткосрочен план повечето държави са предприели конкретни стъпки, за да защитят уязвимите потребители. "На този етап 19 правителства са заявили конкретни действия", каза комисарят пред журналисти след заседанието.

По време на съвета е била повдигната темата за включването на ядрената енергия в зелената таксономия на ЕС. Всяка държава е свободна сама да определя своя енергиен микс, повтори Кадри. Това е официалната теза на ЕК, но непризнаването на ядрената енергетика като зелена означава затруднено финансиране на подобни проекти на територията на общността.

Според Кадри Симсон управлението на ядрените отпадъци е един от неясните моменти и затова Брюксел се въздържа от подобно становище на този етап и очаква заключения на работни групи.

Няколко държави са поискали включването и на природния газ в зелената таксономия, отбеляза още Кадри Симсон. Това също е обект на анализи, обясни още тя. Въпросът за зелената таксономия се дискутира на много нива в ЕС и обещаваме на европейската публика скоро да имаме отговори на тези въпроси, каза министърът на инфраструктурата на Словения Йерней Въртовец. Неговата страна е ротационен председател на Европейския съвет.

Министрите на енергетиката са обсъдили и краткосрочни и дългосрочни мерки за решаването на проблема с енергийните цени. Те включват реформа на търговията на едро с енергия, общи покупки на газ (на доброволни начала) и съхранение на природен газ на ниво ЕС.

ЕК прави и анализи на функционирането на пазара на електроенергия, природен газ и въглеродни емисии, които ще бъдат предоставени скоро на страните от общността, става ясно от съобщението от Европейския съвет по темата.
ACER, обединението на европейските енергийни регулатори, ще направи оценка на функционирането на енергийните пазари в ЕС, анонсира още Кадри Симсон. Първите резултати ще бъдат публикувани до средата на ноември, а пълният доклад - през април 2022 година. В него ще има и препоръки как да бъде подобрена ситуацията.

Енергийните министри са се съгласили, че зеленият преход не е част от проблема, а е част от решението, обясни Въртовец. "Искаме да постигнем две важни цели - климатична неутралност и енергийно независима Европа", коментира още той.

Това може да бъде постигнато с инвестиции в възобновяеми енергийни източници и нови технологии.

Дирекция "Конкуренция" към ЕК проверява пазара на природен газ за антимонополно поведение на участниците, заяви още Симсон. Преди месец от Брюксел обясниха, че "Газпром" изпълнява своите ангажименти по доставката на природен газ. Заявлението беше свързано с искане на група депутати да проверят действията на руския газов гигант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Или опушка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Горката зелка :) Бих те кръстил: сивушка..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
да , в софия съм ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
така е , изхвърляли са в дълбоките и тихи части на океаните ... ама се поспряха ... централи почти не строят поради разходи за безопасност и това трупане на ядрени отпадъци по площадките , щото уж теоретично има решение , ама на практика го няма . и в един момент дойдоха поколения , които плащат , или чрез цената на токът или косвено , за съхранение и обработка на отпадъци , които те не са генерирали ... и това не е еднократно ами си е постоянно за период от време далеч надхвърлящ един човешки живот ... представяш ли си един бин ладен с куфарче плутоний и блеснал поглед ... ?! ... само като филмов сценарий ли ти звучи ... ?! ... проблемът хич не е само икономически ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 5
Oбичам България
преди 2 години
От нета - "Между 1946 и 1993 година в моретата и океаните бяха изхвърлени повече от 200 000 тона високо радиоактивни отпадъци, повечето в метални варели. " Не казвам, че е лесно решил проблем, но във Франция имаха май 30-40 централи. Ако беше толкова зле, нямаше ли да ги закрият? Примерът ти за отровна вода не е коректен, защото е БГ има доста места, където водата не е ОК - и нашите корумпирани пичове го направиха, не арабите. Зелената енергия е ОК за лични цели - аз имам и термопомпа и соларен панел за топла вода, но трябва да има баланс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Био-еко-френдли зелка 00 живеела в София?! В тая мръсотия?! Германските зелени зелки скачаха и крякаха, че Берлин праща в Русия ядрените си отпадъци. Сливи за смет, а?! Или па това за ивъл рашънс вече е суровина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
всеки от реакторите на аец-а ни генерира около 27 тона на година високо радиоактивни ядрени отпадъци , около 20 кубика ... един контейнер да ги пази е със срок на годност 100 години ... уж ... ама нека да е верно ... и така трябва да ги пазят 100.000 години ... щото не става да се заровят ей така ... :))) ... най-веселата част е плутоният , в онези 27 тона е около 300кг . всяка година по толкова от всеки реактор . половин кило плутонии на прах равномерно разпръснат над софия ще ни гарантира рак на белият дроб на всички в рамките на седмица до месец . без изключения ... !! ... откакто има ядрена енергетика се говори/пише че ще се доизгаря всичко в реактори на бързи неутрони . ама все още ги нема ... :))) ... там където експериментираха с тех , се видеха в чудо от разходите за защита и управление на реакцията и стареенето *** материалите , щото бързите неутрони не са майтап работа ... в момента в света се съхраняват в разни контейнери на около стотина площадки 400х тона отработено ядрено гориво ... :))) ... колко още според теб требва да се натрупа и докога мислиш че няма да се случи някоя харабийска авария ... :))) ... торнадо , ураган , цунами , брадати алахаакбаровци , да пометът и разнесът некой и друг тон гориво ... ?! ... мащабът схващаш ли го ... ?! ... един алахакбаровец му се накривява чaлмата и решава да поръси едно кило напред назад из язовир искър ... и в него в следващите 100х години няма да има нищо , дори водорасли ... :))) ... няма да има човешка циливилизация на планетата , а от този язовир няма да може да се консумира вода от никое познато ни до този момент същество ... може за в бъдеще да възникне такъв вид , но засега няма ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Брюксел не го притеснява, че при вопиющата нужда от газ, янките сключват тотален контракт за доставки на шистаци с комунистически Китай. Шашкат се продажниците избирателно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Oбичам България
преди 2 години
Това се опитах да намеря и чакам Кауна да каже. https://***.google.com/search?q=spacex+cost+per+kg&oq=spaxe&aqs=chrome.1.69i57j35i39i305j46i10i433j0i10j46i10i199i433i465j0i10l3.7535j0j7&client=ms-android-oneplus&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Брюксел го притеснява само това, за което го е притиснал Фашингтон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още