IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десет рискови сценария, които могат да дерайлират световното възстановяване

Най-голям е рискът от влошаване на отношенията между САЩ и Китай, рязко затягане на паричната политика в САЩ и имотен срив в Китай

12:01 | 30.10.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Пълен разрив между САЩ и Китай, неочаквано бързо парично затягане с последващ срив на пазарите, катастрофа на пазара на имоти в Китай, която би довела до забавяне на икономиката, социални вълнения, междудържавна кибервойна – това са част от рисковете пред световната икономика, обобщени от Economic Intelligence Unit в нов доклад.

Други възможни рискове са избухване на конфликт между Китай и Тайван с намеса на САЩ, тежки суши и глад, по-строги вътрешни и глобални финансови условия, които да дерайлират възстановяването на нововъзникващите пазари, нови варианти на Covid-19, които се оказват устойчиви на ваксини, влошаване на връзките между САЩ и Китай.

Най-висок е рискът, според инвеститорите, от влошаването на отношенията САЩ-Китай, рязко затягане на паричната политика в САЩ и имотен срив в Китай. Като по-умерен се оценява риска от влошаване на вътрешните и глобални финансови условия и появата на устойчиви на ваксини варианти на Covid-19.

Още по-нисък е рискът от социални вълнения, конфликт между Китай и Тайван с намеса на САЩ и влошаване на отношенията ЕС-САЩ. Най-нисък е рискът за големи суши, които да доведат до глад, и междудържавна кибервойна, която да засегне критична инфраструктура.

САЩ и Китай

САЩ и Китай се борят за глобално влияние. Президентът на САЩ Джо Байдън се опитва да убеди „единомислещи“ (предимно западни) страни да оказват съвместно натиск върху Китай чрез ограничения в областта на търговията, технологиите, финансите и инвестициите, заедно със санкции.

Това е най-очевидно на технологичната арена, но съществува риск тази стратегия да обхване промишлени или насочени към потребителите сектори.

При най-лошия сценарий може да се стигне до разделение на световните икономики на такива, подкрепящи Китай, и други, подкрепящи САЩ.

Пълно глобално икономическо разделение би наложило необходимост компании да управляват две вериги за доставки с различни технологични стандарти. Внедряването на 5G телекомуникационните мрежи може да бъде отложено в някои страни и евентуални санкции от страна на Китай ще засилят несигурността около световната търговия и инвестиции.

Неочаквано бързо затягане на паричната политика в САЩ

Прекъсванията във веригата на доставки, по-високите цени на енергията, изключително разхлабената парична политика и възстановяването на реалната икономика доведоха до рязкото покачване на инфлацията. Въпреки че много от тези фактори вероятно ще се успокоят, тъй като икономиката и на САЩ, и по света се ребалансира след пандемията, Федералният резерв има основание да започне да затяга постепенно паричната политика и да намали покупките на активи.

Ако обаче бавно и ясно сигнализирано парично затягане не успява да овладее инфлацията в средносрочен план, повишаване на лихвените проценти е неизбежно в средата на 2022 г. Като се има предвид, че съотношенията цена/печалба на акциите в САЩ в момента са по-високи от предишните кризи през 1929 г. и 2007-2008 г., ускореното увеличение на лихвите може да бъде достатъчно, за да започне рязка корекция на фондовия пазар.

Като се има предвид големия брой дребни инвеститори, падащите цени на акциите биха натежали на потребителските разходи, а оттам – и на икономическото възстановяване, като има риск и от нова рецесия.

Имотен срив в Китай и ново глобално забавяне

Китайският гигант за недвижими имоти Evergrande пропусна няколко плащания по дълга си на обща стойност около 300 млрд. долара. Предвид експозициите на и към компанията неин фалит представлява сериозен риск от финансово заразяване.

Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
IQ96
преди 2 години
При толкова много рискови сценария, се един-два ще се случат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Признавам - не четох статийката - само заглавията на рисковете. Няма смисъл да се чете нещо, чийто автор се мъчи да гледа далече, сякаш в грядущето, както веднъж написа Г. Касабов, а не вижда какво има под собствената му цифка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Дe-билът, измислил статията не приема ли за риск назряващата енергийна криза, която реално ще бъде катастрофа за някои от "развитите" държави, които скоро няма да са толкова развити? А недостигът на суровини, дори на един уж нищо и никакъв магнезийчец? Впрочем май го разбирам - това не са рискове - в смисъл нещо лошо, което евентуално може да се случи. Те са неизбежна криза, т.е. формално - нериск. Апропо и глад ще има... ама от недостиг на работа, на енергия и на торове... защото много заводи за торове вече затвориха поради липса на лош руски природен газ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
тебе колко пъти те оправя мъжо ти на ден ... : ))) ... явно е избегАл далеко ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
са тва с плюсчетата митрофанова брои ли ти го или е за участие в дискусия ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
То това световно възстановяване започва да изглежда все повече като междугалактическите пътувания. Ще стане някой ден ама друг път и за други хора. От хората сега се иска само да вярват на лъжи, фалшификации и всякакви глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още