IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС напряга мускули, за да се противопостави на газовите игри на Путин

Досега Москва винаги обръща внимание на антимонополни разследвания от страна на Брюксел, но дали това ще продължи?

19:32 | 27.10.21 г. 19
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

В миналото тактиката да се започват антимонополни разследвания срещу "Газпром" и заплахите от солидни глоби даваше резултат и ЕС успяваше да се справи с износната политика на Русия, пише в коментар европейското издание Politico.

Сега ЕК се опитва да направи същото - преди ден европейският комисар по енергетика Кадри Симсон обяви след среща с енергийните министри, че дирекция "Конкуренция" анализира действията на участниците на газовия пазар в общността. Тя избягваше да спомене името на "Газпром", но компанията е "добър познайник" на антимополните органи в ЕС.

Газовият гигант има дял от около 40% от вноса на газ в общността и често е разследван за непазарни практики. Една от проверките продължи години - от 2012 година до 2018 година и доведе до радикална промяна на бизнес модела в договорите за доставка на газ в Централна и Източна Европа. Но дори и този път не се стигна до налагане на финансови санкции, за каквито настояваха Полша и Литва.

Варшава още е сърдита, че нямаше финансови санкции срещу "Газпром", отбелязва още Politico. Затова и сега поведе нова битка срещу Русия, мотивирана и от рекордните цени на газа на пазарите.

Руският президент Владимир Путин дава смесени сигнали за действията на страната. От една страна той отхвърля обвиненията, че използва газа като геополитическо оръжие, а от друга - обещава увеличаване на доставките, ако има правна яснота за бъдещето на "Северен поток 2".

Американският съветник по въпросите на глобалната енергийна сигурност Амос Хохщайн коментира в началото на седмицата, че ако Русия има газ, който да достави по "Северен поток 2", то би трябвало да има и газ, който да достави през Украйна или други газопроводи. "Мисля, че всеки отворен, свободен пазар би очаквал това", допълни той.

Реално едни от големите притеснения са, че за голяма част от потребителите цената в дългосрочните договори за доставка на газ е обвързана с тази на пазарите. Или с други думи - ако Русия достави голечи количества за спот пазарите, цената ще падне, а с това ще намалеят и цените за доставка по дългосрочните договори. А Москва едва ли би искала точно това.

Контрастът между 2020 година и 2021 година е много ярък - заради липсата на търсене, цената на газовите хъбове в Европа през миналата година беше ниска и тогава потребителите нямаха проблем с пазарните компоненти и със свободата да не изкупуват всичките предвидени количества природен газ. Година по-късно ситуацията е точно обратната - цената е висока, а Русия няма задължението да доставя допълнителни количества газ

Единственото оръжие на ЕС в тази битка сега са законите. "Дори и проверката да е политически мотивирана от ценовата криза, не изглежда неоснователно да се проучи динамиката на пазара през лещата на закона", казва адвокатът Натура Гарсия от Linklaters.

Според нея една проверка може да докаже наличието или липсата на злоупотреба с доминиращо положение от страна на "Газпром", както и на рестрикции в договорите с доставчиците на пазара.

Една такава проверка е твърде бавна, за да даде решение на кризата, очертаваща се тази зима. През 2018 година ЕК се произнесе с решение за непазарно поведение на "Газпром" в ЦИЕ, но първите стъпки в процедурата започнаха още през 2011 година. Но дори и това не е най-големият проблем - много често тези проверки завършват без резултат, без никакви финансови санкции и то може да окуражи Москва.

Според европейското законодателство ЕК може да наложи глоба до 10% от оборота за финансовата година. През 2018 година заплахата за такава санкция накара "Газпром" да се откаже от тактиката си "разделяй и владей" в ЦИЕ. Договорите вече нямат клауза, забраняваща препродажбата на природен газ, също и не позволяват на "Газпром" да диктува цените във всяка отделна страна в региона. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
МОСКВА, 27 окт РИА Новости. Президент Владимир Путин поручил "Газпрому" после закачки топлива в подземные хранилища в России начать плановую работу по повышению его объема в европейских ПГХ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 2 години
И кой се на....ба сам? Еквинор продават на 1100$ на спота, путин на 250$ по дългосрочните договори и сега вече щял да гони михаля. После на мръсните норвежци "нефтеният фонд" щял да стане 3 000 000 000 000 долара, пък на ............. Ум царума, ум робува, путин патки пасе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
импе , дишай спокойно бре човек ... вземе да получиш някой тромб ще се чудим какво да правим без теб . имаме дял вече в александропулис , интерконекторът върви на завършване . живот и здраве следващият ни премиер ще иде до хамерика , хем да нагледа как вървят ф16-ките хем да сключи договор за 1млрд кубика втечнен на година ... кви са тия кризи и апокалипсиси дето тука развиваш в кратките си повествования . човек ще рече , че имаш акции в гъзпром ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 11
markov
преди 2 години
Голям пасквил бе! Имаше един циничен но много верен лаф: Когато се на.еб.еш сам и або.р.та не помага! Толкова за късогледата политика на ЕС !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
alex8712
преди 2 години
''Газпром е частна компания със свое ръководство'' - преди малко стана известно, че след заръка на Путин Газпром започва да пълни хранилищата в Европа от 8ми ноември - толкова за частната компания и решенията само от мениджмънт. И това 2 дни след заявката на ЕК да започне разследване, не знам в случая кой пръв мигна и свали гащите... Даже и ултиматомът повече газ само при пуск на СП2 да се случи увисна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
redcretin
преди 2 години
Импе, продавай артиите докато е време :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
SPART
преди 2 години
Пановете са наказани с глоба 1 млн,евро на ден от еСъд докато не си разтурят оная палата срещу която европа роптае - има много интересно изказване на техния зам - правосъден министър след днешното решение.Но за това ние не четем и чуваме коментари на уважаваните БГ-медии - защо ли?!Вместо това пак статии за мускулите на Путин - който наскоро си призна,че е спрял с набиранията щото егн-то вече не позволява...Но пък името му трупа кликове,докато това за Полша поражда само размисли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
Поредният туп пасквил, който е срам за една самоуважаваща се икономическа медия. Още от заглавието - първо - Ес се видя, че няма не само мускули, ами и здрав ластик за гaщите си. Второ - Путин няма нищо общо. Кога ще ви влезе в празните тимбepици, че Газпром е частна компания със свое ръководство? Държавата като основен акционер може да дава становище, но решенията се вземат от мениджмънтът. И не знам за какви игри става дума, щом Газпром си изпълнява договорите. Да доставяли допълнително? Ами НЕ ИСКАТ !!! Докато не сертифицирате Северен поток 2, няма и да поискат и няма как да ги накарате. А за антимонополството и другите хитроумни методи за терор, с които издевателствахте години наред над Газпром, сега ще си платите и с лихвите - със сринати икономики и бунтове на гладни и премръзнали хора. Как точно е монополист някой с 40% пазарен дял? Ама най-много ще плащат пановете, дето скъсаха договорът с - след две години ще вият като *** от студ и глад !!! За високите цени пак вие сте си виновни - нали искахте по пазарни цени да купувате газ, отказахте дългосрочните договори. Хитрата сврака: с двата крака !!! След всички мрсотии, които направихте на Газпром, сега заслужавате и Газпром да играе мрсно с вас !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
ами след като на ЕС му е дошло до гуша от Путин , просто да спрат да купуват от него ... доставчици бол ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още