IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на кадри кара все повече работодатели в света да увеличават заплатите

Също така 74% от компаниите предлагат по-гъвкави работни часове, а 71% предлагат избор на работно място, показва проучване на UBS

13:28 | 27.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Голяма част от бизнеса увеличава заплатите и предлага по-гъвкави работни условия в опит да намери и задържи подходящия квалифициран персонал. Това е едно от заключенията на международно проучване на UBS Group, цитирано от Bloomberg.

Според данните 74% от компаниите предлагат по-гъвкави работни часове, 71% предлагат избор на работно място, а 66% са увеличили възнагражденията.

Усилията за предлагане на по-добри условия на труд са факт на фона на все по-затегнат пазар на труда, като на много места и в различни индустрии се съобщава за недостиг на персонал, най-вече при секторите на хотелиерство и ресторантьорство (ХОРЕКА), строителство и транспорт.

Над 80% от респондентите в проучването на UBS се посочили, че имат проблеми с наемането и задържането на персонал.

По света трудовите пазари, засегнати от коронавирусната пандемия, се затрудняват да постигнат баланс, увеличавайки притесненията за растежа на инфлацията. И докато икономиките все повече се възстановяват от блокадите заради коронавируса, то бързото разпространение на делта варианта продължава да увеличава новозаразените на много места по света, периодичните затваряния на училищата карат много служители да изпитват трудности с грижата за децата си, докато други са решили да спрат да работят изобщо.

Зелен фокус

Отделно, проучването също така установи, че инвеститорите са все по-уверени в резултатите от устойчивите инвестиции: 51% от анкетираните световно очакват възвръщаемостта да надвиши тази от традиционното инвестиране.

„Инвеститорите продължават да са оптимисти за икономиката и пазарите и мнозина планират да увеличат експозицията си към рискови активи, включително с фокус върху устойчивите инвестиции“, казва Том Наратил, съпрезидент на UBS Global Wealth Management. „Тъй като климатичните промени са основно притеснение за инвеститорите, мнозина ще се фокусират върху постигнатия напредък на срещата на ООН за климатичните промени и всички договорени нови мерки“, допълва той.

Тримесечното проучване на UBS за инвестиционните настроения е на база отговори на 3004 инвеситтори с най-малко 1 млн. долара инвестируеми активи и 1202 собственици на бизнес с най-малко 1 млн. долара годишни приходи. Те са били анкетирани от 28 септември до 18 октомври, като са обхванати 15 пазара – Аржентина, Бразилия, континентален Китай, Франция, Германия, Хонконг, Италия, Япония, Мексико, Русия, Сингапур, Швейцария, Обединените арабски емирства, Великобритания и САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още