IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 20% от въглеродните емисии са обхванати от схеми за търговия

Цената на квотите трябва да се повиши - в световен мащаб тя е под 5 долара на тон, показва доклад

13:35 | 28.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Само 20% от емисиите въглероден диоксид в световен мащаб са обхванати от схемите за търговия и имат определени цени. Това се казва в доклад на Асоциацията на глобалните финансови пазари (GAFM) и Boston Consulting Group. Двете институции отбелязват, че дори и обхванатите от схеми емисии имат много ниска цена и не допринасят за изпълнението на екологичните цели, записани в Парижкото споразумение.

Близо 200 държави са ратифицирали споразумението, договорено през 2015 година, се казва в документа.

Според доклада в момента глобалната цена на емисиите е под 5 долара на тон. За да помогнат тези схеми за ограничаване на климатичните промени, цената трябва да бъде между 50 и 150 долара за тон до 2030 година.

Една от най-развитите схеми за търговия е тази на ЕС - ETS, която беше въведена през 2005 година. Цената на въглеродния диоксид в нея се повиши до 60 евро на тон през последните месеци. Един от най-големите замърсители в световен мащаб Китай въведе подобна схема тази година и цената на квотите достига 43 юана на тон (почти 7 долара).

Емисиите въглероден диоксид се повишават с 50% през последните 30 години и глобалните температури са се повишили с около 1°С и се очаква това да продължи в следващите десетилетия. За да бъде ограничено това глобално затопляне е нужно обхващане на повече емисии през схеми за търговия, както и 1 трилион долара инвестиции по различни сектори и региони, пишат от GAFM.

По данни на Европейската комисия (ЕК) емисиите въглероден диоксид на ЕС към 2020 година са намалели с 31% спрямо нивата от 1990 година. Очакванията са спадът да продължи и през 2021 година въпреки бързото възстановяване на икономиката след пандемията от коронавируса.

От Брюксел отчитат, че една от причините за това понижение е именно схемата за търговия с квоти, в която са обхванати големите индустриални замърсители. Амбициите са към нея да бъдат включени и транспорта и селското стопанство.

Темата за зелената икономика ще бъде част от събитието Investor 20 на 2 ноември, в което ще се включат водещи експерти и анализатори в едни от най-важните сектори. Възможно ли е и как светът ще постигне въглеродна неутралност и дали амбициозните екоцели не са твърде амбициозни са сред въпросите, които ще търсят отговор по време на дискусията.

Събитието ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки и ще се излъчва на живо в платформата Investor Media Pro, в Investor.bg и на facebook страниците на Investor Media Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още