IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разхoдите за PS5 оказват натиск върху маржовете на Sony

Въпреки това компанията успя да запише 1% ръст на оперативната си печалба за последното тримесечие

16:28 | 28.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японската Sony Group изненада с 1% ръст на оперативната печалба за второто си фискално тримесечие, въпреки че разходите за нарасналите продажби на конзолата PlayStation 5 оказаха натиск върху маржовете, предава Ройтерс.

По-слабата рентабилност в ключовия сегмент с игри не спря групата да повиши прогнозата за годишната си оперативна печалба с 6% до 1 трлн. йени (8,81 млрд. долара) спрямо прогнозата от август, водена от очаквания ръст на печалбата в области като филми, музика и електроника.

Sony заяви, че е продала общо 13,4 млн. бройки PlayStation 5 от пускането на конзолата на пазара през миналия ноември. Това допринесе за 27-процентния годишен ръст на приходите от продажби на гейминг звеното, въпреки че печалбата не е толкова голяма, тъй като конгломератът продава хардуера под себестойността му.

На пазара на конзоли често се продават нови устройства под производствените разходи, докато изградят инсталационна база за софтуерни продажби. Sony твърди, че продажбите на нейни игри са спаднали, докато тези от други разработчици са се увеличи.

Sony иска да продаде 14,8 млн. конзоли PS5 тази фискална година – цел, която взема предвид глобалния недостиг на чипове.

Компанията отчете печалба от 318,5 млрд. йени за групата за периода от юли до септември. За сравнение, средната прогноза на шестима анализатори, анкетирани от Refinitiv, беше за 222 млрд. йени.

Sony заяви, че обмисля партньорство с Taiwan Semiconductor Manufacturing, което е свързано с плановете ѝ да изгради завод за чипове в Япония предвид трудностите в осигуряването на сигурни дългосрочни доставки на полупроводници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още