IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай започна да повтаря грешките на Съветския съюз

Подклаждането на ядрена надпревара, вълчата дипломация и сплотяването на враговете са предпоставки за поражение в Студената война

08:10 | 10.11.21 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Сега е благодатно време за исторически аналогии в американската политика спрямо Китай. Тестването от Пекин на орбитално оръжие беше сравнен от някои с „момента Спутник“. Анализатори спореха дали САЩ и Китай са в „нова Студена война“ и какви уроци може да си извади Америка от старата, пише за Bloomberg Хал Брандс, почетен професор от университета „Джонс Хопкинс“ в Мериленд.

Китай обаче се движи в обратна посока: страната забравя някои от най-важните уроци, които извлече от американско-съветския конфликт. Правейки това, той тества дали все още може да просперира стратегически, докато отхвърля прозренията, които му служиха добре. 

Китайската комунистическа партия се отнася сериозно към историята. Изследвания, спонсорирани от държавата, изследват възхода и падението на великите сили и причините за разпадането на Съветския съюз. Пекин се поучи от това събитие - както и от събитията на площад „Тянанмън“ през 1989 г. - никога да не допуска разцепления в партията, да налага идеологическа лоялност и да следи зорко несъгласието, преди то да излезе извън контрол. Причината за разпадането на СССР, каза президентът Си Дзинпин през 2013 г., е, че „никой не бе достатъчно мъж, за да се изправи и да устои“ на смъртоносната тенденция към демокрация.

Си Дзинпин все още приема този урок сериозно. Но има други уроци от Студената война, които той изглежда решен да забрави.

Първият беше просто да не попада на мушката на Вашингтон. Специалистът по Китай Ръш Доши описа как комунистическата партия идентифицира военно превъзхождащата, идеологически възходяща Америка като свой основен съперник още през 1989 г. Но именно защото силата на САЩ беше толкова плашеща, Пекин положи всички усилия, за да избегне този вид фокусирана американска враждебност, която унищожи съветските амбиции.

Стратегията за изчакване на лидера на партията Дън Сяопин отпреди 40 години се фокусираше върху култивирането на добри отношения със САЩ и други ключови държави, като начин за печелене на време, същевременно получавайки достъп до глобалната търговия и авангардните технологии и натрупвайки сила, която да позволи на Пекин да има дума в глобалните дела. След като Китай достигне „нивото на развитите страни“, казваше Дън, „силата му и неговата роля в света ще бъдат съвсем различни“.

Вторият урок беше да се избегне надпревара във въоръжаването в стил Студената война. Тази конкуренция за стратегически оръжия в крайна сметка изтощи Съветския съюз и разкри икономическите предимства на Америка. Така че Пекин поддържаше в продължение на много години относително минимален възпиращ ядрен арсенал и съсредоточаваше разходите си върху области със сравнително предимство, като например конвенционалните способности, предназначени да дадат на Китай предимство в неговата морска периферия.

Сега и двата урока са забравени. Китайската реторика и политика имат отчетлив вкус на Студена война. Си твърди, че „Изтокът се надига“, а Западът запада; той призова за „нов дълъг марш“ - ехо от борбата на комунистите за оцеляване през 30-те години на миналия век - срещу враждебната Америка. Партийни ръководители отправят военни заплахи срещу САЩ и техните съюзници; дипломатически вълци-единаци атакуват публично американски представители с тон, напомнящ за сблъсъците от Студената война.

Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 11
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Много просто се вижда - как живеят хората на Запад и държавите с пидобен модел и как живеят тия, дето са с другите режими. И тук всички плямпаници на глупости свършват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 10
Dr. Vatnikov
преди 2 години
И по въпрса - Китай няма широкия кръг завзети държави, като СССР. Всичките му съседи са негови врагове, с изключения на рашка, която е държана на хранилка. Само, че Малкото Пу много добре знае, че ЕС плаща много по-добра цена от китайчока, а на целия *** елит децата са на Заоад, а не на Изток. Китай се сдоби само с врагове или в най-добрия случай с неприятели. Начело с Индия в региона, следвайки Виетнам, Индонезия, Малайзия, Тайланд, Ю.Корея, Япония, Астралия....и това без Запада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 7
0pk
преди 2 години
Ама ти не знаеш ли, те вече го избраха доживот. А колкото до грешките - най-голямата грешка на СССР беше Горбачов и в последствие Елцин. А китайците не смятата да сменят другарая Си. Тук ни представят поредните западни мечти маскирани като анализ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Аха, точно по комунистически - някой отвън пак е виновен, нали ?! :))) А този влак е НЕМСКИ, Маглев, просто китайците купиха един и откраднаха технологията, както винаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
АнтиФъшкист
преди 2 години
Даже ни знайти СССР го разглубиха отвътре. Китай от 20 лета има влак койт са движи с 431кмфчас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Не е това основният им проблем.Основният е ,че Си уверено ги завръща към маоизма и се гласи да стане велик лидер, като получи догодина трети мандат и си осигури доживотно царуване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още