IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eдна пета от българските хотелиери са обмисляли да спрат работа през септември

Намаление в приходите от дейността си през месеца спрямо август са отчели половината от анкетираните управители

17:18 | 28.10.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През септември една пета от българските хотелиери са обмисляли да преустановят дейността си в краткосрочен план, а една трета са очаквали да продължат работата си в намален обем. Това става ясно от последното анкетно проучване на Националния статистически институт (НСИ) сред управителите на местата за настаняване по време на епидемичната обстановка в страната. 

В краткосрочен план 40% от ръководителите смятат да продължат да работят, 35% - да продължат с намален обем, 21% предвиждат временно да преустановят дейността си, а под 2% прогнозират да я прекратят, показват данните на статистиката.

Що се отнася до финансирането на дейността през следващия един месец, 41% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат до 50% от разходите си със собствени средства, други 40% смятат, че ще могат да се справят с бюджета без помощ, а 18% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами. Същевременно около 10% от местата за настаняване са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите.

Възможност за обслужване на разходите за дейността със собствени средства в краткосрочен план (един месец) по месеци

В условията на продължаваща епидемична обстановка хотелиерите продължават да прилагат познатите механизми за привличане на посетители. През септември 50% от анкетираните мениджъри на хотели са предложили на клиентите си алтернативен период за използване на направените резервации, 51% са прибегнали към намаление на цената на пакет услуги, а 37% - на нощувката.

Намаление в приходите от дейността си през месеца спрямо август са отчели 51% от анкетираните управители, докато при 42% няма промяна.

По отношение на наетия персонал 24% от ръководителите са предприели като мярка освобождаване или съкращаване, 18% - платен отпуск, а 8% - неплатен отпуск. От преминаване на непълно работно време са се възползвали 6% от мениджърите, близо 3% са намалили възнагражденията на персонала, а 2,4% са минали в дистанционна форма на работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Sharky's
преди 2 години
След края на лятото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Пешко К.
преди 2 години
Кои? Милен Велчев, Ветко Арабаджиев и Стефан Софиянски ли? Много ми и жал за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още