IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на "Роснефт" предупреждава за рисковете от бързия отказ от горивата

Въглеродна неутралност е възможна и без пълен отказ от изкопаеми горива, смята Игор Сечин

19:30 | 28.10.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Енергийната криза в Европа показва рисковете от прекалено бързия отказ от традиционните енергийни източници, смята ръководителят на руския петролен гигант "Роснефт" Игор Сечин. По време на конференция във Верона той коментира още, че намалелите инвестиции могат да станат причина за невъзможност да бъде покрито търсенето, посочва Ройтерс.

Инвестициите в петрол и газ през 2021 година са наполовина под нивото през 2014 година, отбеляза още близкият съратник на руския президент по време на конференцията във Верона.

Липсата на достатъчно резерви от газ, увеличеното търсене на суровината в други краища на света, водят до рекордни цени на газа в Европа. Това само показва колко крехък е балансът на пазарите и какви рискове крие ускоряването на зеления преход и отказа от традиционната енергия, каза още Сечин по време на Евразийския икономически форум.

Неговите притеснения са, че високата цена на газа ще доведе до прегряване на петролните пазари. Според анализи на Goldman Sachs и Citi поскъпването на газа ще повиши търсенето на петрол с 1 млн. барела на ден.

Игор Сечин е убеден, че има начин светът да постигне въглеродна неутралност без да се откаже изцяло от изкопаемите горива. Неговата страна заяви цел за нулеви емисии до 2060 година.

Русия е четвъртият най-голям замърсител в световен мащаб, припомня още Ройтерс. Затова и плановете за въглеродна неутралност вече бяха критикувани за липсата на амбиции. Великобритания, която ще председателства поредната конференция за климата - COP26, която ще започне след броени дни в Глазгоу, поиска от Москва по-стегнати действия и въглеродна неутралност с 10 години по-рано.

Повечето големи икономики, сред които и  ЕС, заявяват плановете си за въглеродна неутралност през 2050 година. Едно от малкото изключения са Китай и Русия, които ще направят това с едно десетилетие по-късно. За Москва обаче ще бъде много трудно да се откаже от изкопаемите горива и да намали зависимостта на икономиката си от тях.

Руският президент Владимир Путин отказа да участва лично в конференцията на ООН. Това поставя въпросителни дали в крайна сметка ще има ново общо споразумение за действия за климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
скъпо педи , един съвет , придържай се към копирането на оня ред за зелената гивендия ... там си му фанал цаката и не биеш на очи ... а така като излезеш от ежедневието си и ти блесва като светкавица в облачна нощ прозззтоватата хомосексуална натура ... рекламните полета/банери в сайта Бойчо не им пуска нищо , а ги е продал за таргетирана реклама , вероятно на гугълите , може и на някой друг . та те , гледат потребителя на сайта какво го интересува и къде рови по мрежата , преценяват го и му пускат специално предназначени реклами . в твоят случай предполагам за ефффтин алкохол и гей напитки/барове , защо , сам си отговори . евтиният алкохол , и по принцип поркането е привичка на пролетарият като теб , винаги в такива реклами присъства на заден план сексуален елемент , за да задвижи двете сиви клетки поддържащи ти равновесието в живота . виж си постовете мило педи , единственото в тях са сексуалните ти девиации . на мен ми се въртят реклами за имоти в гърция , покани за тестдрайв на нови коли , екологични храни и оборудване за домашен фитнес (тва последно защо честна дума не знам , ама са ме таргетирали) ... :))) ... та пак да ти напиша , интерес към заниманията във вашата тясно-специализирана група на еднополови нямам . сигурно ти вдигам по някакъв начин нивото на хормоните , ама не съм от тези ... ще требе на фантазии да го караш ... затова пак те съветвам , упражнявай там онова за зелената гевендия и на "този му удрям минуса без да го чета" ... по-безопасно е за теб откъм излагация ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
да земеш да прегледаш рекламката дето я пуща Бойчо ... белким те чукне съпругът ти барем един път ... ако го имаш де и ако е фиркан на кирка ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
таварищ сечин , съзирате някакви проблеми в близко бъдеще ли ... ?! ... не се косете , ей го импа , ще ви подкрепи ... :))) ... таман ще изтегли дивидентите от гъзпром и директно в роснефт ... перпетум мобиле ... ще прелива от едното място в другото ... за върлите фенове на нефтогазовите фосили ... при цена на природен газ от $30/MMBtu (от едно известно време е над тази цена ... :))) ... ) и цена на ток от ВЕИ 40 евра за MWh (на бая места в Европа и в момента е под тази цена) ... ток от ВЕИ за буквоядците , а не от фосили ... :))) ... СО2 с цена от 60 евра за тон , много скоро ще удари 100 евра за тон ... та след тези уговорки , и със сегашното ниво на технологията : ЗЕЛЕН ВОДОРОД 4,18 евро за килограм , сив водород 6,55 евро за килограм ... скъп ли ви е зеленият водород ... хаххахххахаааа ... сечин с кабаева ще играят балет лебедово езеро на площада в брюксел ... само и само да не са толкова високи цените на газчицата и петролът ... щото северна нигерия нема да имат дизел за танковете и одеколон за козловъдите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още