IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онлайн търговците залагат на изкуствения интелект

ИИ се превръща в основен инструмент в електронната търговия с различни приложения

15:57 | 29.10.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Онлайн търговците на дребно в САЩ, настроени оптимистично преди Коледните празници, но притеснени от прекъсванията на веригата за доставки, увеличават инвестициите си в системи за изкуствен интелект (ИИ), за да увеличат продажбите. Този ход също ще им помогне да се конкурират с онлайн гиганти като Amazon, пише VentureBeat.

85% от търговците на дребно в страната очакват онлайн продажбите им да се увеличат по време на празничния сезон в края на 2021 г., продължавайки възходящата тенденция от блокадите заради пандемията от 2020 г., сочи доклад за електронната търговия на Anodot и Researchscape.

Въпреки това 42% от търговците на дребно остават загрижени за въздействието, което прекъсванията на веригата за доставки вероятно ще имат върху запасите и навременната доставка на техните продукти.

Прекъсванията във веригата за доставки и недостигът на работна ръка засягат търговците на дребно по целия свят, което кара мнозина да стартират празничните си разпродажби по-рано тази година на фона на опасения, че наличностите няма да издържат през целия сезон. Затварянето на фабрики, недостигът на пристанищни работници и шофьори на камиони и дефицитът на ключови продуктови компоненти като микрочипове предизвикаха опасения от недостиг на предлагането и покачване на цените.

За да останат конкурентоспособни, търговците на дребно се обръщат към изкуствения интелект (ИИ), като 81% от търговците в проучването казват, че планират да увеличат бюджетите си за изкуствен интелект тази година. Освен че залагат на защита, усъвършенствана с ИИ, като например откриване на измами, търговците на дребно се насочват към изкуствения интелект, за да стимулират растежа, като една трета от участниците в проучването прогнозират, че ИИ може да увеличи приходите с 40%.

"Търговците на дребно се нуждаят от ИИ, за да създадат безупречно изживяване при пазаруване“, коментира Дейвид Драй, главен изпълнителен директор и основател на Anodot. "В противен случай купувачите просто ще се обърнат към по-големите търговци на дребно или към следващия онлайн търговец, за да получат своите подаръци."

ИИ се превръща в основен инструмент в електронната търговия, като има различни приложения, например за отправяне на препоръки в реално време, активиране на целеви кампании и подобряване на управлението на веригата за доставки.

Проучването е проведено през септември и включва 106 респондента, 91% от които се самоопределят като работещи в сферата на електронната търговия.

Темата за онлайн търговията ще бъде част от събитието Investor 20 на 2 ноември, в което ще се включат водещи експерти и анализатори в едни от най-важните сектори. Какви са промените в сектора и предизвикателствата пред бизнес моделите, как коронавирусът разтърси сектора и ускори промените в него и как онлайн продажбите се превръщат от вариант за оцеляване до гаранция за успеха - това са част от въпросите, които ще бъдат дискутирани.

Събитието ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки и ще се излъчва на живо в платформата Investor Media Pro, в Investor.bg и на Facebook страниците на Investor Media Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още