IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как по-добрата свързаност е предпоставка за нови инвестиции в енергийния сектор?

Производството и пазарът на енергия в България са силно зависими от държавните дружества, които държат около 85% от свободния пазар

09:51 | 29.10.21 г. 1
Как по-добрата свързаност е предпоставка за нови инвестиции в енергийния сектор?

Пазарното обединение на България с Румъния в сегмента "Ден напред" (SDAC) ще подобри възможностите да се противодейства на изкривявания на енергийните пазари в определени държави и условията за конкуренция. То ще увеличи ценовата еластичност, а българските потребители ще имат същите условия като цяла Европа. По-добрата свързаност е предпоставка за нови инвестиции в енергийния сектор на страната, особено във ВЕИ. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Мартин Георгиев, председател на АТЕБ и прокурист на "Алпик Енергия България".

Припомняме, че на 27 октомври бе първият ден на за търговия в режима на пазарното обединение с румънската енергийна борса, а в четвъртък започнаха доставките. 

"Свързаността подобрява условията за нови инвестиции - особено при новите тенденции за ВЕИ инвестиции, тъй като не ограничава териториалното разположение на инвеститорите", обясни гостът.

По думите му един инвеститор във фотоволтаици би предпочел Гърция пред Румъния, защото там има повече слънчеви дни годишно и съответно по-голямо производство.

"Когато има свързаност на пазарите, реално инвеститорът ще получава честна цена, която е валидна както в Румъния, така и в Гърция. Самата локация за инвестиции не е толкова важна. Пазарът в България е с излишък на електрическа енергия, което притеснява новите инвеститори - тази добра свързаност и този достъп до общия енергиен пазар ще бъде стимул за нови инвестиции, което цялостно ще помогне за намаляване на цените", каза Георгиев.

Той подчерта, че производството и пазара в България са силно зависими от държавните дружества, които държат около 85% от свободния пазар. "В миналото е имало подозрения, че това води до изкривявания, които ще бъдат много омекотени с това пазарно обединение, тъй като няма да сме зависими само от ситуацията в България, а ще бъдем свързани към целия европейски пазар", добави той.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
power grid
преди 2 години
Тоя категорично е енергиенидиот.Хора нямащи и един ден реален стаж в енергетиката тръгнаха да раздават мнения наляво и надясно ката ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още