IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика е в по-добро състояние, отколкото показват БВП данните

При липса на недостиг на чипове, който продължава да тормози автомобилната индустрия, тя щеше да регистрира годишен ръст от 4,7% през третото тримесечие

11:15 | 29.10.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономиката на САЩ се представи по-слабо от очакваното през третото тримесечие, което е лоша новина за всеки американец, чието препитание зависи от силния растеж, и особено разочароващо за Белия дом, който има проблеми с успокояването на избирателите относно състоянието на икономиката на фона на растящи цени и историческа криза при доставките. Растежът през третото тримесечие е с годишен темп от 2%, което е значителна стъпка надолу от темповете от 4,5% и 6,7%, регистрирани съответно през първото и второто тримесечие.

При по-внимателен поглед обаче докладът за БВП изглежда много по-добре, пише за Bloomberg Карл Смит, бивш асистент-професор по икономика в Университета на Северна Каролина.

Като начало, най-всеобхватният показател на федералното правителство за търсенето в цялата икономика - нещо, наречено крайни продажби на местни купувачи - нарасна с около 6,6%. Трябва да се отбележи, че това е почти в пълен унисон с тенденцията отпреди пандемията. Този показател, за разлика от ръста на БВП, не е коригиран спрямо инфлацията, така че той показва, че фирмите, потребителите и правителството са харчили повече, но са придобили по-малко стоки и услуги поради по-високите цени. 

Освен това, лъвският дял от спада на реалните покупки е точно там, където би се очаквало: в автомобилния сектор. Спадът в продажбите само на моторни превозни средства и части отне 2,7 пункта от ръста на брутния вътрешен продукт. Това сочи, че при липса на недостига на чипове, който продължава да тормози автомобилната индустрия, икономиката щеше да регистрира годишен ръст от 4,7% през третото тримесечие - приблизително в съответствие с темпа си от по-рано тази година.

Междувременно потреблението на услуги от домакинствата продължава да се възстановява, добавяйки 3,6 пункта към реалния БВП, в сравнение с 2,1 и 5,4 пункта през първите две тримесечия на годината. Това сочи, че икономиката продължава да се възстановява от блокадите през миналата зима и пролетта, които предизвикаха колапс в сектора на услугите и експлозия в потреблението на стоки.

Може би най-важното е, че възнаграждението на служителите в частния бизнес е нараснало със стабилните 9,2%, изпреварвайки с доста ускорението на инфлацията. Забележително е, че то е малко над тенденцията преди пандемията. Докато това е така, перспективите за растежа ще продължат да бъдат положителни.

И накрая, запасите на производителите продължават да спадат, както през цялата година, което показва, че натрупано търсене има както сред потребителите, така и при бизнеса. Този фактор ще помогне за стимулиране на икономическия растеж през следващата година и след това.

Взети като цяло, данните за БВП са знак, че стагфлацията - отрицателен реален растеж, съчетан с висока инфлация - не стои като възможност. За да се случи това, ще трябва да има покачване на цените заедно със статична или намаляваща покупателна способност. Това е обратното на това, което показват данните.

Да, ръстът на реалния БВП се забави драстично през третото тримесечие. Но разликата се дължи главно на кризата с доставките в автомобилния сектор. В същото време потребителите и фирмите са в процес на ребалансиране от стоки към услуги, което води до известни стеснявания във веригата на доставки. Веднага след като те се коригират, икономиката на САЩ ще бъде готова да се върне към по-висок растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
dakl
преди 2 години
Дай Боже да е така, но както е известно надеждата умира последно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Ivan.r
преди 2 години
Коуп и ларпАко баба имаше колела щеше да е велосипед :|
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още