IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмите декларираха рекордни дивиденти за над 82 млн. лв. след проверки на НАП

Законът дава възможност на юридическите лица да разпределят дивидент към физическите лица – собственици, като заплатят дължимия за това 5% данък

12:30 | 29.10.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Angelov Velko/ Bloomberg News</em></p>

Снимка: Angelov Velko/ Bloomberg News

Близо 82,5 милиона лева са декларирани като изплатен дивидент през третото тримесечие на 2021 г., съобщи Националната агенция за приходите. Според данъчните има пряка връзка между близо 1800 проверки за касовата наличност на фирмите и интензивното изплащане на дивиденти.

От НАП напомнят, че срокът за подаване на декларациите за авансови данъци изтича на 1 ноември и дотогава най-късно се внася и данъкът върху получените дивиденти.

Investor.bg припомня, че през юли приходната агенция започна масова кампания за проверка на касова наличност – сумите, отчитани счетоводно като налични в касите на фирмите.

В рамките на проверките е установена липса на над 215 млн. лева в касите на 271 фирми, други 182 са декларирали, че ще разпределят дивидент и ще внесат дължимия данък в срока за това.

Проверките на приходната агенция продължават, като при тях наличните в касите средства се преброяват, описват се всички купюри и се сравняват с посочените в счетоводството.

От НАП обясняват, че фиктивната касова наличност най-често се получава, когато собствениците на юридически лица извършват за сметка на компаниите разходи за лични цели –  например скъпи покупки, луксозни почивки и други подобни, за които обаче липсват счетоводни документи.

При друга практика предприемачите системно теглят от банковите сметки суми, които не се изразходват за дейността. Счетоводителите отчитат тези пари като фиктивна касова наличност, но при проверка от страна на НАП парите не могат да бъдат представени.

Законът обаче дава възможност на юридическите лица да разпределят дивидент към физическите лица – собственици, като заплатят дължимия за това 5% данък. 

От там уверяват, че друг видим ефект от контролната кампания на данъчните инспектори е, че все повече счетоводни кантори отказват да правят неправилни счетоводни операции, свързани с касова наличност.

„Постигаме отлични резултати при проверките за касови наличности. Инвентаризациите на касите, които правим в последните месеци сериозно подобряват данъчната дисциплина, благодаря за усилията и професионализма на колегите“, коментира ръста на данъците върху дивидентите изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Sharky's
преди 2 години
Ахъм... ми то тогава нормалния бизнес приема ГФО-тата си и разпределя дивидент. Справка - дружествата на БФБ точно в това тримесечие гласуват за дивидент... Ама кой да ги мисли тези неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още