IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиони са платени авансово за участъци от АМ „Хемус“, за които няма разрешително

Вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че за някои участъци от автомагистралата строителят е неизвестен

15:22 | 29.10.21 г. 2
<p>
	Севместен брифинг за нарушения по строителсдтвото на автомагистрала &bdquo;Хемус&ldquo;. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Севместен брифинг за нарушения по строителсдтвото на автомагистрала „Хемус“. Снимка: БГНЕС

Стотици милиони са платени авансово за строителството на автомагистрала „Хемус“ за участъци, за които все още няма разрешително за строеж. Това обявиха на съвместен брифинг вътрешният министър Бойко Рашков, който заедно с  представители на МВР, Националната агенция за приходите (НАП) и служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова обяви какво е установила съвместната проверка по строежа на автомагистралата.

Тази сутрин полицаи и данъчни влязоха в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) като част от проверката за строителството на автомагистрала "Хемус". Вчера от полицията и НАП влязоха в държавното дружество "Автомагистрали".

Проверката е установила нарушения за милиони при строежа на АМ "Хемус". Лотовете от 4 до 9 нямат разрешителни за строеж. Не са започнали отчуждителни процедури по цялото трасе. Независимо от това към фирмите изпълнителки са преведени авансово огромни суми – стотици милиони левове, обяви зам.-директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) ст. комисар Атанас Илков, цитиран от БГНЕС.

В хода на извършената проверка са установени и редица други нарушения, обявиха на брифинга.

От лот 1 до лот 9 са сключени два инхаус договора между АПИ и „Автомагистрали”, с които АПИ възлага на фирмата да построи лотовете към магистралата. От лот 4 до лот 9 няма издадени разрешителни за строеж. Не са започнали отчуждителните процедури по цялото трасе, те не са и приключили. Независимо от това към фирмите изпълнителки са преведени авансово огромни суми. За лот 5 сумата е 91 млн. лева, за лот 6 - 101 млн. лева. За останалите лотове – 7, 8 и 9 няма започнати строителни дейности, но са преведени авансови суми от 92 млн. лева.

Илков съобщи, че в хода на разследването са разпитани 150 души, собственици на земи, а проверката продължава за детайлни конкретни подробности.

Вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков съобщи, че за някои участъци от автомагистралата никой не знае кой работи

„Никой не казва „Аз съм този, който строи там“. И за това има много сериозни причини. За първи път в историята на България имаме национален обект, за който части от него е с неизвестен извършител", каза Рашков и добави, че има множество примери за нарушения на закона във връзка със строежа на магистралата.

„МВР започна проверка на изнесеното въз основа на предоставените ни документи от министър Комитова. Проверката продължава, ние ще я завършим във възможно най-кратък срок. Има едно производство, което проформа е образувано в Националната следствена служба. В подобни проверки трябва да бъдат засегнати интересите на някои бивши властимащи. Нашата прокуратура няма афинитет към разследвания, които засягат бившия министър-председател“, обясни Рашков.

Министърът се възмути от факта, че на тези, които са строили без строителни книжа, не им се търси сметка.

„По отношение на този неизвестен извършител, ние в нашето разследване трябва да открием кой строи онези части от магистралата, които са платени предварително. Интересен е въпросът защо не се легитимират тези, които строят. Ние се надяваме след 7-8 години да пътуваме по тази магистрала... Ако се случи нещо след години, ние трябва да знаем от кого да търсим отговорност. Крайният извършител се крие. Утре нямаме гаранции кой качествено ще извърши тази строителна дейност. На държавата се нанасят щети. Ние като данъкоплатци осигуряваме строителството на тази магистрала, но по същия начин и утре ще си плащаме за нейните ремонти“, каза Рашков.

Според министъра притеснителен е още фактът, че са отделени 10 млн. лв. за озеленяване на магистралата. „Представяте ли си – 10 млн. лв. за цветя и рози на магистралата. След 6-7 години ние няма да имаме цветя и рози, но ще дадем едни 10 млн.“, каза още Рашков. 

„2020 г. не е имало спешна необходимост да се раздадат 1 млрд. лева. Предишните управляващи са знаели, че няма разрешения за строеж на лотовете от 4 до 9 на магистралата“, заяви регионалният министър Виолета Комитова.

По думи на главния секретар на МВР Петър Тодоров в момента Министерството на вътрешните работи действа активно с помощта на НАП и ДАНС, като в процеса на проверката са били открити нарушения по наказателния кодекс, които предстоят да бъдат установени.

На пресконференцията взе думата и Румен Спецов, директор на НАП, който заяви, че нарушения има по три закона. "Операцията е важна, за да се провери дали има данъчно осигурени назначения. Аналитичните дейности ще продължат и следващите седмици и месеци", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Penman - тук ли си бе червен ГЕРБ-ер? Някакъв коментат ще направиш ли или пак изнесените факти не са истина? Бойко е най-обикновен български крадец и престъпник и мястото му е в затвора, не в политиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Toranaga
преди 2 години
Това е препоръка за инвестиция в БГ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още