IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Денков: Децата от началните класове няма да се върнат в училище преди 8 ноември

По-големите ученици ще могат да се върнат в класните стаи седмица след това, посочи образователният министър в интервю

11:21 | 30.10.21 г. 1
<p>
	Министърът на образованието Николай Денков. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Министърът на образованието Николай Денков. Снимка: БГНЕС

Не се очаква децата от първи до четвърти клас да се върнат присъствено в училище по-рано от 8-ми ноември. Това коментира министърът на образованието проф. Николай Денков в интервю за bTV.

Този срок е за децата от .първи до четвърти клас. По-големите ще могат да се върнат в класните стаи седмица след това.

"Децата ще се върнат в училище, когато осигурим безопасна среда", коментира Денков. Той подчерта, че децата също се разболяват от коронавирус и боледуват тежко, като посочи, че 100 деца са с COVID-19 в болници. "Помислете каква отговорност е на следващия ден да оставим децата да учат и да вкараме още 100 в болница", допълни той.

Днес в Министерството на здравеопазването ще бъдат отворени офертите за осигуряване на щадящите тестове за коронавирус, предназначени за проверка на децата в училище. 

"Докато не видим какво точно представляват самите тестове, няма да имаме точен алгоритъм кой ги прави и кога. Разглеждаме вариантите да се правят и от родители, но след съответната гаранция, че тестовете са достоверни", коментира Николай Денков.

"Разбирам притесненията на учителите за тестването, но те са неоснователни. Тук говорим за тестове, които децата могат да си правят и сами, както е в Германия, или като тези, които купуваме от аптеката. Това са обикновени тестове. Ние ще обучим учителите, ще покажем нагледно как се тества, ще покажем и на децата, за да видят, че могат и сами", коментира още образователният министър.

По думите му при това ниво на заболеваемост няма друг избор и "или ще разболяваме децата в училище, или ще осигурим безопасна среда". Родителите могат да изберат и да не пускат децата си на училище, допълни той.

В отговор на въпрос дали ще има ново затваряне Николай Денков коментира, че още не може да се каже. Той подчерта, че има известно задържане при броя на новозаразените с коронавируса и предстои да се види дали броят им ще се увеличи, или ще започне да намалява. Това какво ще се случи в следващите две седмици ще е ключово за евентуално решение за ново блокиране, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 2 години
Абе, Денков, не те зная какъв си, казват химик, макар целият живот да ми мина в БАН и да имам своите международни успехи и известност. Но и ти поддържаш нечитавите корумпирани критерии за избор на академик и то докато си министър.НЕ прави чест на тези, които поддържат институцията Събрание на академиците и член-коресспондентите (САЧК) към БАН, от която се отказаха другите академии на науките в страните от Централна и Източна Европа, влезли в ЕС. Но тук далаверата идва от решението на Станишев да изравни пожизнено заплатата или пенсията (вие решете, защото е нито едното, нито другото) на всеки от тези ЧЛЕНОВЕ с тази на народния представител. Каква ми беше изненадата, като видях, че тези пари са от бюджета на БАН, при положение, че заплатите на младите учени са по-ниски от тези на хигиенистките, а всички очакваме такива хора да постъпват в науката и близо една трета от САЧК не са стъпвали в БАН - те са от различни университети в страната. Защо на всяко място трябва да има несправедливост и корупция? Вижте и критериите за избор. Сега предстои и Стоян Денчев библиотекара да стане такъв - отдавна се увърта, както и ген. Муфтаджийски и видният математик по пандемията Н. Виденов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още