IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън и Макрон подкрепят укрепването на стратегическото партньорство между ЕС и НАТО

Президентите на САЩ и Франция са разговаряли преди срещата на Г-20, която започва днес

13:52 | 30.10.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Президентът на САЩ Джо Байдън (вляво) и на Франция Еманюел Макрон (вдясно). Снимката е от срещата им по време на форума на Г-7 в средата на годината. <em>Снимка: EPA/NEIL HALL</em></p>

Президентът на САЩ Джо Байдън (вляво) и на Франция Еманюел Макрон (вдясно). Снимката е от срещата им по време на форума на Г-7 в средата на годината. Снимка: EPA/NEIL HALL

Вашингтон и Париж подкрепят укрепването на стратегическото партньорство между Европейския съюз (ЕС) и НАТО, ЕС е поканен на срещата на върха на алианса в Мадрид през 2022 г. Това се посочва в съвместно комюнике, прието след разговорите между президентите на Франция и САЩ Еманюел Макрон и Джо Байдън.

„Президентите потвърдиха подкрепата си за укрепване на стратегическото партньорство между ЕС и НАТО”, казва се в документа. Те подкрепиха поканата на ЕС и други партньори за срещата на върха на НАТО, която ще се проведе в Мадрид през 2022 г. Те потвърждават подкрепата си за диалогът за сигурност и отбраната между ЕС и САЩ и усилията за сключване на споразумение между Европейската агенция за отбрана и САЩ.

„В областта на сигурността съюзниците трябва да проведат тесни консултации по въпроси, свързани с ядрения контрол и контрола върху въоръженията“, подчертават президентите.

В текста се посочва още, че „САЩ признават значението на по-силна и по-оперативна европейска отбрана, която допринася за глобалната и трансатлантическата сигурност и допълва НАТО“. „САЩ… приветстват стратегията на ЕС в Индийския и Тихия океан и възнамеряват да продължат активните консултации относно собствената си стратегия“, допълва се в документа.

САЩ вярват, че са преодолели кризата в двустранните отношения с Франция, която възникна от сформирането на AUKUS, ново партньорство за сигурност Вашингтон-Лондон-Канбера. Това съобщи високопоставен представител на американската администрация след личната среща между президентите на САЩ и Франция Джо Байдън и Еманюел Макрон.

„Ние вървим напред. Мисля, че го направихме. Изобщо не се притеснявам от нестабилност или дрейф в отношенията между САЩ и Франция“, каза представителят на изпълнителната власт на САЩ, визирайки уреждането на кризата между Вашингтон и Париж. 

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Дойче юбер алес, к'во да прайшш.. ++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Мен малко ме притеснява Германия като вземе да ни води..Особено нас тука в БГ-то....Досега два пъти ни е водила и все в л***йната сме се оказвали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
треньора на ЕС ич го нема ... *** и отбора ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Идеално. САЩ, Великобритания, Австрали, Канада И Нова Зеландия си направиха отбор. ЕС ще се води от Франция и Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още