IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon разкри, че държи 20% от Rivian

Дяловете на онлайн гиганта ще бъдат оценени в отчета на 3,8 млрд. долара

12:01 | 01.11.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският гигант в онлайн търговията на дребно Amazon.com Inc. притежава 20-процентен дял в производителя на електрически превозни средства Rivian Automotive Inc., стартиращата компания, от която направи поръчка за 100 хил. електрически микробуса за доставки. За инвестицията стана ясно от подадена в петък документация до борсовия надзор.

Към 30 септември Amazon притежава капиталови инвестиции, „включително привилегировани акции на Rivian Automotive, Inc., представляващи приблизително 20% дял от собствеността“, които ще бъдат оценени в отчета на 3,8 млрд. долара – спрямо 2,7 млрд. долара в края на 2020 г., казва Amazon в документацията.

Акциите на Amazon ограничиха спада си от повече от 5% след разкриването на инвестицията си в Rivian, до понижение от 2,8% до 3347,27 долара. Акциите са поскъпнали само с 2,8% през 2021 г., изоставайки значително от индекса S&P 500.

Rivian се разглежда като истински претендент на пазара на електромобили и потенциален конкурент на лидера Tesla Inc. Стартъпът набра повече от 10,5 млрд. долара от инвеститори до момента и търси оценка от 80 милиарда долара в първичното си публично предлагане (IPO) по-късно тази година, съобщи Bloomberg през август.

Компанията очаква да реализира тримесечна загуба от 1,28 млрд. долара заради разходи, свързани със старта на производството на своя дебютен пикап, съобщи тя преди седмица. Загубата за стартъпа нараства спрямо година по-рано поради „значителни разходи за труд и режийни разходи“, свързани с неговия завод в Нормал, Илинойс, заяви в базираната в Калифорния компания. 

Базираната в Ървайн, Калифорния, Rivian разкри в отделен документ по-рано тази година, че Amazon е инвестирала повече от 1,3 млрд. долара в автомобилния производител и държи почти 150 млн. привилегировани акции. По-късно този дял бе редактиран. Представител на Rivian отказа коментар пред Bloomberg.

Питър Кравиец, старши вицепрезидент по световното корпоративно и бизнес развитие в Amazon, е член на Борда на директорите на Rivian. Поръчката на базираната в Сиатъл Amazon за електрическите микробуси за доставки продължава до края на десетилетието, като първите 10 хил. бройки трябва да бъдат доставени до края на следващата година. Поръчката е крайъгълен камък на амбициозния план на Amazon за ограничаване на нарастващите емисии на парникови газове.

Ограничено производство на дебютния пикап на Rivian тръгна през август, а доставките на клиентите започнаха миналия месец. Стартъпът се сблъска с многобройни забавяния, за които обвини предизвикани от Covid предизвикателства във веригите на доставки. Rivian отложи производството на втория си потребителски модел, SUV, наречен R1S.

Основателят и главен изпълнителен директор на концерна Робърт Скаринг продължава да има контрол над Rivian чрез клас акции, които му дават по 10 гласа на акция в сравнение с единия глас, предоставен за всяка обикновена акция. Сред другите инвеститори в производителя на електромобили е и Ford Motor Co., който е инвестирал повече от 820 млн. долара в Rivian и притежава дял от над 5%. 

За да привлече инвеститорите на дребно, Rivian планира да разпредели част от своето IPO за онлайн платформата на SoFi Securities LLC, стартъп за лични финанси.

През август стана ясно, че компанията води преговори с британското правителство за строителството на първия си завод извън САЩ, който се очаква да бъде разположен край британския град Бристол. Инвестицията по всяка вероятност ще включва и голям пакет от мерки с държавна помощ. Засега обаче Великобритания все още има немалка конкуренция от Германия и Нидерландия, посочват източници от индустрията пред Sky.

За Amazon залогът в Rivian представлява една от най-големите му инвестиции в доларово изражение в друга компания. Подразделението за корпоративно развитие на електронния търговец на дребно вложи пари в стартиращи компании, работещи по гласова технология, свързана с цифровия асистент Alexa. Други инвестиции са за компании, които са негови доставчици или партньори. Списъкът включва инвестиции - или гаранции за закупуване на акции, в дистрибутора на храни SpartanNash Co. и оператора на въздушни товари Air Transport Services Group Inc. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
ето така работи "свободния" пазар. който гарантира качество и ниска цена заради конкуренцията... понеже си акционер, взимаш от товите! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още