IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът поскъпва, въпреки че Китай освободи резервите си от бензин и дизел*

Инвеститорите тръпнат в очакване на предстоящата среща на ОПЕК+, анализатори предвиждат увеличаване на добива с 400 000 барела дневно

11:00 | 01.11.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Петролът от европейския бенчмарк – Брент, поскъпва, a американският суров петрол поевтинява, след като Китай реши да освободи част от резервите си на бензин и дизел, с което облекчи опасенията на пазара от силно ограничено предлагане. Междувременно инвеститорите реализират печалби на фона на предстоящата на 4 ноември среща на големите производители на петрол, която би могла да доведе до ръст в бъдещите производствени цели, съобщава Ройтерс.

След ръст от 6 цента миналия петък фючърсите върху международния бенчмарк сорт Брент поскъпват с 19 цента, или 0,23%, като достигат 83,91 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) са надолу с 13 цента, или 0,16%, до 83,44 долара за барел въпреки отбелязания в края на миналата седмица ръст от 76 цента.



Причина за успокоението на ралито е рядко срещано официално изявление от страна на Китай, в което се посочва, че страната е освободила резерви от два вида горива, за да увеличи предлагането на пазара и да подпомогне ценовата стабилност в някои региони.

„Зад продажбите стои пласирането на китайските резерви, което отразява намеренията на Пекин да стабилизира цените, точно както направи и с цените на въглищата“, казва Чийоки Чен, главен анализатор в Sunward Trading. „Също така инвеститорите успяха да реализират печалби преди срещата на ОПЕК+“, допълва Чен.

Всички инвеститори тръпнат в очакване на срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни с общото название ОПЕК+, на която ще бъде обсъдена политиката на производство. Очакванията на анализаторите са от ОПЕК+ да се придържат към плана си за увеличаване на добива с по 400 000 барела на ден през декември.

Междувременно мениджърите на активи свиха своите залози за „дълги фючърси“ и опции за американски суров петрол в седмицата до 26 октомври, съобщава Комисията по търгуването с фючърси върху суровини в САЩ (CFTC). Цените на горивата поскъпнаха до няколкогодишни върхове, насочвайки се към месечен ръст и шестмесечна положителна серия, докато международното търсене се възстановява от пандемията, стимулирано допълнително от енергийната криза, която помрачава Северното полукълбо.

"Най-вероятно инвеститорите ще продължат да купуват, след като в четвъртък стане ясно решението от срещата на ОПЕК+“, казва Хироюки Кикукава, генерален мениджър по проучванията в Nissan Securities.

Проучване на Ройтерс показва, че се очаква цените на горивата да се задържат на ниво от близо 80 долара в края на годината, след като ограниченото предлагане и по-високите сметки за газ мотивират преминаването към суров петрол, който да се използва като гориво за производство на електроенергия.

*Към 11 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Karo
преди 2 години
Китай освобождава резерви, но те не са безкрайни. И да не забравяме, че после има да ги възстановява тези освободени резерви ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още