IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравни власти и експерти с призив: Ситуацията е критична. Ваксинирайте се!

Съсловните организации в здравеопазването призоваха за нетърпимост срещу конспиративните теории за ваксините

10:22 | 02.11.21 г. 24
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Ситуацията с разпространението на коронавируса у нас е критична и е нужно общо действие. Безспорно преживяваме най-тежката от предишните COVID вълни, делта вариантът е по-заразен, оказа се и по-смъртоносен. Здравната система се справя добре до този момент, но следващите две седмици ще бъдат критични.

Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров на брифинг заедно с представители на съсловните организации в сектора. Всички заедно символично хванаха ръцете си, за да покажат единство в общото си послание – за национална мобилизация и ваксинация.

Здравният министър се обърна към всички, работещи в сектора на здравеопазването, казвайки, че се гордее с работата им.

"Това не е само здравна криза, това е национално бедствие, здравната система не може да се справи без участието на гражданите. Можем да излезем заедно от кризата – спазвайте мерките, стойте на дистанция, носете маски, не излизайте, ваксинирайте се. Ваксинацията е това, което трайно ще ни извади от това бедствие“, заяви Кацаров. Ваксините са безопасни, няма как да се справим един по един, а само ако осъзнаем заплахата, пред която сме изправени, каза здравният министър в призива си. 

Съсловните организации в сферата на здравеопазването се обединиха около необходимостта от информационна кампания срещу конспиративните теории. Всички призоваха за масова ваксинация заради рекордния брой новозаразени по време на четвъртата вълна.

Вече около 45% от медицинските сестри у нас са имунизирани, за съжаление това е малко. Здравната система трябва да оцелее и да продължи да съществува, каза председателят на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Обяснявахме, че трябва да се спазва социална дистанция и гражданите да се имунизират, но за съжаление не бяхме разбрани, допълни тя. Отправяме призив към българския народ да се пазим, каза Василева.

Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз, посочи, че над 40% лекари по дентална медицина са ваксинирани. Това е добро, но не много добро, защото лекарите по дентална медицина работят "на входа на инфекцията", единственото, което може да ни спаси, е ваксинацията, каза той.

От Българския фармацевтичен съюз заявиха, че са предложили фармацевтите да преминат през обучение и да се включат във ваксинационната кампания. От Български лекарски съюз допълниха, че едва около 3% от населението не вярва в ефективността на ваксините и разпространява невярна информация за ваксините. Напомням, че в момента се печели от много голяма дезинформация, трябва да изтръгнем хората от този кръг на дезинформация, заяви Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Към момента времето показа, че конспиративните теории трябва да бъдат оставени настрани и да се съсредоточим към проблемите, които са около нас. Науката пред конспирацията и науката пред това да смяташ, че си съвременния Галилей и да носиш само страдание, заяви в призива си председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров.

България се провали с ваксините, заяви Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Предстои тежка вълна, в която трябват смели действия, заяви той и призова хората да не се колебаят. "За Бога, братя - ваксинирайте се!", каза Хасърджиев.

Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите, призова за кампания, която да проучи какви са нагласите за ваксинация, защото е нужно да се разграничава истината от лъжата.

Председателят на сдружение за развитие на българското здравеопазване Боряна Ботева призова специалисти да представят безпристрастна и научно доказана информация, а не такава, която наклонява везните "за" или "против". Ако хората имат точната информация, ще се ваксинират, каза Ботева. Тук трябва да се работи доста и това е моята препоръка към Министерство на здравеопазването, допълни тя.

Група протестиращи пред Министерството на здравеопазването на фона на общия призив за ваксинация. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

За последното денонощие 6007 са новорегистрираните случаи на коронавирус у нас при направени близо 50 000 теста, което прави 12% положителни проби. България отбелязва рекорд по брой на починалите за 24 часа – 310 души. Според данните 93,87% от тях не са ваксинирани. Активните случаи са над 102 хиляди, а 3009 души са отчетени като излекувани в понеделник.

В същото време 8030 пациенти остават за лечение в болници. От тях 669 са в интензивни отделения. Над 14 500 са поставените ваксини за последното денонощие. Най-много новозаразени има в София – 1760. Следват Пловдив, Варна и Благоевград.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
Invcom
преди 2 години
хахахха я да видим кой си измисля данни и статистика :))) Къде го видя това за смъртните случаи между 21-60 ? Защото аз ще ти кажа че са по-малко от 15% и ще ти дам дори жокер къде да търсиш. Има сурови данни ето тук - https://data.egov.bg/data/resourceView/18851aca-4c9d-410d-8211-0b725a70bcfd/40?rpage=163 ако можеш да си обработиш csv файлчето ще видиш сам :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
mrynmryn
преди 2 години
Аз гледам от позитивната страна на нещата, това ще олекоти много пенсионната ни система. Ако за 1г имаме 10к по-малко пенсионери, които вземат средно 300лв (макар че средното май е към 500+) това са 3млн лева на месец спестени, 36млн на година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
неваксинираните разнасяте вирусЪт ефективно , и индиректно трепете хора , за днес 300 сте убили ... смъртните случаи при делта вариантът във възрастовата група 21-60г представляват 34% от всичките омрели с вирусЪт , от които 98% са неваксинирани ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
Invcom
преди 2 години
Добре де ваксинирайте се, само че 85% от жертвите на ковид и хоспитализираните са хора над 60г. не трябва ли призива да е към тях ?? Жертвите на ковид под 40г. са под 2% т.е. ако всички млади се ваксинират как това ще помогне за спад на смъртността ? В България има към 2 млн. "сухи съчки" които подхранват пожара. Ако не се ваксинират масово РИСКОВИТЕ групи, как по-точно ще спадне натиска над здравната система ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още