IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленото бъдеще на планетата може да се реши на 6000 км от Глазгоу

Битката между двамата най-богати индийци има голям потенциал да превърне водорода в достъпен източник на енергия, но това ще зависи само от тях

17:44 | 03.11.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Не очаквайте шоуто в Глазгоу да спаси планетата, когато истинското действие се развива на около 4000 мили (6437 км) източно, пише Анди Мукерджий в материал за Bloomberg.

Конференцията на ООН за опазването на климата СОР26 е определяна като последният шанс на планетата да запази глобалното затопляне под 1,5 градуса по Целзий над прединсдустриалното равнище. Но това вече изглежда нереалистично. Температурите вече са с 1,1 градуса по-високи от втората половина на 19 в. и парниковите газове продължават да се увеличават – амбициозната цел на 196-те страни в Париж отпреди шест години изглежда като почти сигурен провал.

А това със сигурност ще доведе до нов кръг обвинения между богати и бедни страни. Ако искате да разберете как това депресиращо патово положение може да бъде преборено, обърнете поглед към индийската провинция Гуджарат на северозападното крайбрежие. Там няма усещане нито за поражение, нито дори за справедливо възмущение от това, че са принудени да минат на нискоемисионна диета от тези, които са се индустриализирали по-рано.

Мукеш Амбани. Снимка: Getty

Вместо това двама от най-богатите бизнесмени в света бясно пишат чекове за милиарди долари в надпреварата помежду си за формиране на общото ни климатично бъдеще. Мукеш Амбани и Гаутам Адани дължат състоянието си на въглерода. Но именно водородът – най-простият известен елемент – ще е полето на оспорвана надпревара между тях, която може да отвори пътя към „чист“ икономически растеж.

Официалната позиция на Ню Делхи е, че постигането на нетни нулеви емисии до 2050 г. е несправедливо искане. Но въпреки това оптимизмът на милиардерите от Гуджарат предлага възможност за излизане от ситуацията. Залагайки на единия или и на двамата, премиерът Нарендра Моди може да си позволи да даде по-големи обещания за климата, въпреки че истинската работа ще започне едва след като екипът му се завърне от срещата във Великобритания. Тогава 64-годишният Амбани и 59-годишният Адани ще поискат от властите политики за подкрепа.

Амбани дължи титлата си най-богат човек в Азия на град Джамнагар, където се намира най-големият в света комплекс за преработка на петрол. Той използва заделените пари за инвестиции в търговия на дребно и интернет. Отдръпвайки се от изкопаемите горива, той изгражда четири нови фабрики в района – за слънчеви панели, батерии, зелен водород и горивни клетки. Флагманът на бизнеса му Reliance Industries Ltd. досега е похарчил 1,2 млрд. долара за придобивания и партньорства. Според анализаторите на Bernstein новото предприятие ще е на стойност 36 млрд. долара спрямо 30 млрд. долара за десетилетния бизнес за преработка на гориво.

Комплексът на Reliance в Джамнагар. Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Но преди Амбани да се впусне в „зелената“ надпревара, Адани я печелеше убедително. От години Adani Group добива въглища, произвежда електроенергия от тях в големи централи като „Мундра“ в Гуджарат и управлява плавателни съдове на въглища в широката си мрежа от пристанища. Когато Адани се появяваше в новините заради околната среда, това обикновено не беше за добро. Но през последните три години вторият по богатство човек в Азия се промени, сглобявайки бързо портфолио от 20 гигавата соларни, вятърни и хибридни мощности. Акциите на Adani Green Energy Ltd. поскъпват 13-кратно през последните 24 месеца, захранвайки амбициите на магната да стане най-големият производител на възобновяема енергия в света до 2030 г.

Това обаче няма да е лесно засега. Амбани бързо напредва в желанието си да поеме 100 гигавата соларна промишленост – една трета от индийския пазар – до края на десетилетието. Reliance купи норвежкия производител на соларни панели REC Solar Holdings за 771 млн. долара. Сделката, според Jefferies, идва в комплект с 446 патента и технология, която позволява потреблението на 75% по-малко електроенергия от китайските му конкуренти. Прибавете към това покупката на 40% от Sterling & Wilson Solar Ltd. – компания с 3000 инженерни екипа за създаване на зелени енергийни ферми, и ще разберете, че Амбани ще изгражда панелите на REC в Джамнагар и ще ги инсталира, където слънце грее силно.

Последна актуализация: 10:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
eee, ако съдиш само по себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Като се замисля, ако имахме същата гъстота на населението като Индия, в България щяхме да сме 40 млн души, и не ми се мисли каква *** щеше да е нашата татковина...Вероятно по-голяма от Индия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
А ние като много чисти, къде ги хвърляме, че не се сещам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Тия двамата индианци по-добре да се опитат да приучат мрсните си съплеменници да не си хвърлят купищата *** където им попадне - най-вече в реките и оттам в океаните и да спрат да се плодят като мишкyняци - вместо да се борят с несъществуващи проблеми !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
ъхъ ... индийци ... а чичко Рокфелер ше им плаща сетне ... инвестора , големи майтапчии сте май ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Зеленото бъдеще на планетата може да се реши на 6000 км от Глазгоу == да ве, като спрат да се размножават на п-в Индустан, ше стане, неа как!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още