IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Ще има силни ограничения за неваксинирани

Гърция въведе нова поредица от мерки, насочени срещу разпространението на Covid-19 за неваксинирани

20:32 | 02.11.21 г. 57
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alessandro Serran/AGF/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessandro Serran/AGF/Bloomberg

Ще има "строги ограничения за тези, които не са ваксинирани“, е заявила германският канцлер Ангела Меркел пред изпълнителния борд на своята  партия CDU по информация на ntv. Тя била изключително загрижена за експоненциалния растеж на случаите от Covid-19. На срещата тя и изпълняващият длъжността федерален министър на здравеопазването Йенс Шпан са говорили за актуалната пандемична ситуация в страната. „Не са изключени ежедневни изследвания на работното място за неваксинирани хора. Ограниченията могат да надхвърлят 2G модела“, пояснява Меркел.

Регистрираните нови случаи в страната се увеличават от дни. Според института Robert-Koch седемдневната честота в момента е 153,7. Увеличава се заетостта на интензивните отделения с пациенти с коронавирус. Съществуват обаче огромни регионални различия. Тюрингия (306,5), Саксония (284,4) и Бавария (248,9) са с много висока честота - в Шлезвиг-Холщайн, от друга страна, стойността е значително по-ниска при 70,6. Само в Бавария има три области с заболеваемост над 600. В същото време процентът на ваксинация в цялата страна стагнира.

На този фон дебатът за бустерните ваксинации за населението набира скорост. Докато Шпан отново призова за т. нар. бустерна ваксинация за почти всички възрастови групи, Националната асоциация на лекарите (KBV) натисна спирачките. Шефът на KBV Андреас Гасен разкритикува факта, че политиците не се придържат към препоръката на Постоянната комисия за ваксинации (STIKO), че в момента с трета доза трябва да се ваксинират само всички над 70-годишни.

Президентът на STIKO Томас Мертенс заяви, че комисията проучва дали трябва да препоръча бустерна ваксинацията не толкова заради индивидуалната защита, а заради по-ниското разпространение на вируса сред населението. Той се позова на опита в Израел.

Здравните министри на провинциите ще обсъдят ситуацията в четвъртък и петък.

Междувременно гръцкият министър на здравеопазването Танос Плеврис обяви тази вечер нова поредица от мерки, насочени срещу разпространението на Covid-19 в страната, съобщава Ройтерс.

„Ограниченията ще засягат неваксинираните, защото те са в най-голям риск и трябва да има мерки, които да ги защитят". По-конкретно всички неваксинирани в частния и в публичния сектор ще бъдат задължени да си правят по два PCR или бързи теста седмично.

Освен това достъпът на неваксинирани лица в банки, обществени институции, търговията на дребно, смесени пространства на заведения и фризьорски салони ще става единствено след представяне на отрицателен PCR или бърз тест. Няма да има такива ограничения в хранителните магазини, аптеките и храмовете.
Увеличават се на 5 хиляди евро глобите за собствениците на заведения, които допускат неваксинирани в закритите помещения. Наказанието за нарушенията на разпоредбите включва и затваряне на заведението за 10 дни.

Плеврис каза, че въпреки епидемичния взрив страната не може да предприеме по-строги ограничителни мерки, доколкото 73 процента от населението е ваксинирано. Той каза, че "всички данни показват, че тези, които са се ваксинирали, са изправени пред 30 пъти по-нисък риск от тежко заболяване или заболяване, което да ги отведе в интензивно отделение", а "над 85 процента от пациентите в интензивните отделения са неваксинирани".

Министърът каза, че от 5 ноември се отваря платформата за запазване на час за ваксинация с трета доза на всички лица над 18-годишна възраст, стига да са изтекли 6 месеца от втората доза на ваксината им. Гръцкото правителство започва и кампания за насърчаване на ваксинацията с телевизионни спотове с научни данни и със съобщения на мобилните телефони на неваксинираните.

Днес за втори пореден ден Гърция отчете рекорден денонощен брой новозаразени. За последните 24 часа в страната са регистрирани 6700 положителни теста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

57
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Преведи си го. Холандския поне е близък то немския.https://***.devrijdenker.org/post/directeur-van-az-turnhout-wordt-van-het-scherm-gehaald
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Защото е пределно ясно, че нямаш идея какво говориш след като наричаш това нещо ваксина. Това не са ваксини! Определението за ваксина беше променено млако преди пЛандемията, за да може да включва и мРНА технологията като ваксина. Да не говорим какво е съдържанието им. Изключително опасно. За Ивермектин може да потърсиш какво става в Индия. В някои провинции раздаваха медицински пакети с ивермектин, цинк и витамини. Нямаше и помен от ковид или каквото и там е. После им забраниха от СЗО и случаите скочиха. Сега Индия съди индийската представителка в СЗО за това, че им е казала да не се ползва. Има още ужасно много информация. Не си забелязал да им има защото съдържанието на тези "ваксини" е различно. Това е още един интересен факт. Гледай stewpeters.tv и thehighwire.com и провери кои са докторите, които говорят там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 0 rate down comment 0
Геро от Германия
преди 2 години
5000 исках да кажа, нека се самокорегирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 0 rate down comment 0
Геро от Германия
преди 2 години
Ще го изгледам с удоволствие, благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 1 rate down comment 0
Геро от Германия
преди 2 години
Почти 10 години вече не гледам телевизия. И защо тази агресия и лични нападки? Не знам на каква възраст си, но ако искаш да постигнеш нещо като убеждаваш хората опитай по друг начин. С нападки и обиди нищо няма да постигнеш. И когато чуеш различно мнение имай макар и минимално уважение.Аз ръководя отделение с 20 легла и по цял ден гледам лабораторни стойности и до момента не съм забелязал да има нещо нередно с кръвта на ваксинираните. Ще се радвам да видя конкретни данни по темата. Ако разпологаш с линк, моля сподели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 1 rate down comment 0
Геро от Германия
преди 2 години
Драги, по рано говореше за Ивермектин на MSD сега даваш линкове за терапия със casirivimab and imdevimab, които са съъъъвсем друга тема! Да, моноклоналните антитела имат огромно бъдеще в терапията на вирусни и ракови заболявания, но това няма нищо общо с Ивермектин, за който се палеше и скачаше като козле.Другарю, само да те известя, че тази терапия започва от 50000 долара. Нямам НИЩО напротив и не съм платен т*р*ол както ти твърдиш, важна е каква е истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Ето и един световно известен доктор, с един рекорден брой научни публикации. https://***.youtube.com/watch?v=QAHi3lX3oGM&t=18s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 0 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Като слушаш само тИливизията е така. Мога да ти обясня много неща, но си струва за *** като теб. Доста известни лекари излязоха и казаха какво следва, има и лаборатории доказали какво се случва с кръвта на хората след ваксината. Има и доказателества вече, че има васкини с различен състав някои от които са десетки пъти по-опасни и са пръснати в разлини региони. Синко, ти където отиваш аз съм се върнал много отдавна от там. Определено си повърхностен тип и си тук за да тролиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Ваксините са чисти отрови. Ето ти един линк. Потърси си други:https://***.youtube.com/watch?v=Z4IzlE4RpOM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 2 rate down comment 0
Геро от Германия
преди 2 години
Явно дискусията не води до никъде освен да се нападаме един друг. Тъжно!Нямам намерение да си бия бустер, понеже не съм убеден от ползите, до доказване на противното.За жалост не мога да спя спокойно, понеже ми се налага да идвам от време на време в болницата и за разлика от други,, специалисти " реално да помагам и спасявам умиращия хора.,, Преценд задължително да се грижат за здравето ти" - много голямо и изказване!Някой случайно да е чувал за Хипократова клетва? Ще се опитам да ви го обясня на достъпен език. Понякога това означава, че лекарят е задължен да преглътне егото си и да помага на пациента дори и когато той е кръгъл... Следва име на книга на Достоевски.Все пак ви желая да сте поне здрави, другото явно няма да се промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още