IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провал на местните избори за демократите на Байдън

Демократите са изправени пред поражения в считаните за техни крепости Вирджиния и Ню Джърси

08:46 | 03.11.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/JUSTIN LANE</em></p>

Снимка:  EPA/JUSTIN LANE

В САЩ се очаква първият тест за политическите настроения през тази година да завърши с изборен провал за американските демократи. Републиканците вероятно могат да си върнат губернаторското място след повече от десетилетие източния крайбрежен щат Вирджиния според данни от сряда сутринта. Изборите за губернатор в Ню Джърси, друг щат, за който се смята, че е силен за демократите, също изглеждат тежки за партията на президента на САЩ Джо Байдън. Вотът във Вирджиния и Ню Джърси има последици за цялата страна, тъй като правителствената криза във Вашингтон изглежда разтърсва първите бастиони на демократите, пише в свой анализ Handelsblatt.

Във Вирджиния кандидатът на демократите Тери Маколиф се състезаваше срещу републиканеца Глен Йънгкин. И двамата имат много различни профили: МакОлиф е опитен политик, който е бил губернатор на Вирджиния. Мултимилионерът Йънгкин променя кариерата си от частния сектор и е основен дарител на Републиканската партия. 54-годишният беше подкрепен от Тръмп в предизборната кампания, но не се смята за близък приятел на експрезидента.

Сега Йънгкин вероятно ще стане първият републиканец от 12 години, който ще спечели местното управление във Вирджиния. При изброени 95% гласа той печели с 51,2 към 48,1 на сто.

В Ню Джърси кандидатът на републиканците Джак Чатарели изпревари сегашния губернатор Фил Мърфи с 50,6% срещу 49,2%. Към този момент бяха преброени около 75 процента от гласовете. Пощенските гласоподаватели все още могат да променят картината, но в момента тя се свежда до победа за републиканците в единия или и в двата щата.

Защо тези избори са важни?

През последните 20 години Вирджиния и Ню Джърси често са били разглеждани като предвестници на важни междинни избори (Midterms). Следващите междинни вотове ще се проведат през есента на 2022 г., когато републиканците искат да си върнат Конгреса на САЩ. В момента демократите имат слабо мнозинство в двете камари на Конгреса - Сената и Камарата на представителите.

Сега демократите трябва да се справят с въпроса защо очевидно вече не могат да печелят гласовете на своите поддръжници. Дълго време демократите не вярваха, че Вирджиния ще бъде загубена. Щатът е много разнообразен: градският север среща селския юг, тенденцията е към урбанизация и разнообразно население.

Много средни градове като Ричмънд, които са икономически силни и чиито предградия се разрастват бързо, формират политическото настроение. Само преди година, на президентските избори през 2020 г., демократите спечелиха с удобна разлика от десет процента.

Сега се случи сценарият, от който стратезите на демократите се опасяваха: броят на гласувалите републиканци е над средното ниво, докато много демократи не гласуваха. Порталът за анализ FiveThirtyEight счита, че избирателната активност във Вирджиния "вероятно е над 3 милиона гласа", което е рекордно високо ниво. „Тази вечер е идеален пример, че високата избирателна активност не трябва да означава задължително победа за демократите“, пише той.

Силният ангажимент на републиканците може да бъде първият сигнал, че опозицията е силно мотивирана в междинните избори на 2022 г. „Гласоподавателите на Байдън се борят в периферията, докато феновете на Тръмп се държат заедно в силно ядро“, обобщи ситуацията американското списание Politico.

Така става все по-очевидно, че демократите имат вече повече проблеми с мобилизацията. Така наречената „пропаст в ентусиазма“ излезе наяве във Вирджиния: Според анкета на Christopher Newport University 80% от републиканците са били „много ентусиазирани“ в навечерието на изборите, но само 65% от демократите.

Вероятно подобна е ситуацията и в Ню Джърси. Там Мърфи, бивш посланик на САЩ в Германия, водеше в предварителните проучвания преди своя конкурент Чатарели. Но във вечерта на изборите, както съобщават местните медии, демократът се представи по-слабо от очакваното в предполагаемите си крепости. 

Междувременно бившият полицай Ерик Адамс печели изборите за кмет на Ню Йорк, сочат неофициални резултати, които му дават преднина пред републиканския съперник Къртис Слива. NBC и CBS обявиха победа за Адамс малко след затварянето на избирателните секции в 21 часа местно време, което означава, че той ще стане вторият афроамериканец, който ще оглави най-големия град в САЩ. Демократът Адамс, който подкрепя имунизациите, ще поеме поста през януари.

Избори за кмет има  в Атланта, Бостън и Бъфало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
не съм останал с впечатление че вярваш на конспирации и опорки :) Иначе нормално... и тоя прави подобни тъъъпотии като Китеника. Сега (след 2 години) ще преизберът Тръмп :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Аз не очаквах дори толкова да изкара, мислех че веднага ще го сменят с вицето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Това можеше да се очаква.Доверието в Байдън през последните щест месеца стръмно върви надолу, предполагам,че догодина на междинните избори републиканците ще овладеят убедително и двете камари на Конгреса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis23
преди 2 години
нищо ше гласуват по късна доба от 1:00 до къде 4:00 сабахлем както беше при некролога и ше стане раотата, нема се плашат. Мое да включат и некви гласоподаватели от 1874 година старите дружки на Жо и нема как да не им върже, просто оше ено от същото кат президентските избори ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още