IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Косьо Стойчев: България може да постигне въглеродна неутралност до 2050 г.

Ядрената енергетика крие рискове от аварии, затова има нужда от по-сериозен технологичен напредък, съветва съветва ученият

13:58 | 03.11.21 г. 6
Косьо Стойчев: България може да постигне въглеродна неутралност до 2050 г.

Според него рязко изключване на мощностите, които работят на въглища не е възможно.

„Вероятно те ще трябва да работят дотогава, докато на България са ѝ необходим тези мощности на електроенергия. Трябва обаче да се търсят алтернативи. Тук идва и другият голям въпрос, който все още търси своето решение – как по-добре да се съхранява електроенергията от възобновяеми източници“, посочи доц. Стойчев.

Той поясни, че справедливият преход означава трансформация на работните места и пренасочване на заетите във въглищната енергетика в други икономически сектори.

„Работещите във въглищната промишленост трябва да разберат, че напускането на този сектор не означава по-нисък стандарт на живот, а нова възможност, но за целта трябва да получат необходимата преквалификация. Този въпрос засяга най-вече Стара Загора, защото това е регионален икономически център за Югоизточна България, където въглищните централи носят голяма част от БВП“, напомни доц. Стойчев.

По думите му Перник и Кюстендил вече не са толкова зависими от въглищните централи. „Самите те не произвеждат толкова голям дял от електроенергията и прехода при тях ще е по-лесен. Масовото мнение е, че централите произвеждат електроенергия директно от въглища, а всъщност технологията изисква горене и пара“, отбеляза Косьо Стойчев. 

Ученият подчерта, че преходът е обвързан с това енергетиката да спре да зависи от добивния сектор, но предупреди, че има опасност да се пренасочи към друг вид източници, които се доставят от други държави. „Затова трябва да решим дали да се залепим към друг такъв източник или сами да произвеждаме електроенергия“, заяви доц. Стойчев.

Другият основен въпрос по прехода от въглищната промишленост, който експертът отличи, е рекултивацията на мините и превръщането им в места за друг вид икономическа дейност, което ще изисква голям финансов ресурс.

Стойчев е на мнение, че ядрената енергетика нанася големи щети и крие много големи рискове от аварии, които са неуправляеми и непредвидими след определен етап.

„По тази причина не е оправдано да се мисли за развитие на енергетиката в тази посока, без много по-сериозен технологичен напредък, който да гарантира сигурността на тази технология“, съветва ученият.

Повече за проблемите в енергетиката, прехода към „зелена енергия“ в България и какви са възможностите – гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
не му обръщай внимание ... тоя чака цел ден да си напише рецитацията за гивендията и ръгането с елемент на самозадоволяване плюс щипка хомосeксyализъм и си лега щастлив ... или пък нещастен , за да го пише всеки ден ... ?! ... според мен е неуспешен генетичен експеримент на природата , нещастно съчетание на хромозоми ... добре че не могат да се размножават такива ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 2 години
имаш ненавист към по умните от теб ли? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
а на тебе , като по-католик от папата , требе да ти набием един маркуч у аспуха , па сетне другио край у чоФката ...да не отделяш метан , гевендия разбрицана !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
през призмата на елементарните сметки е така , ама трябва да забраниш на листата и дърветата да умиргат и отделят СО2 и всичко ще е наред ... :))) ... даже още тецове требе да построим ... че нема откъде да получават СО2 ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 2 години
и това го измери с плюнчене на пръста и вдигането му срещу вятъра ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
doba
преди 2 години
БГ вече е въглеродно неутрална, в смисъл че горите у нас потребяват повече СО2, отколкото бълват ел централите и заводите. НО за зеленакавите това не е достатъчно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още