IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляването на световните емисии може да бъде просто и самофинансиращо се

Светът има нужда от план, който заменя мъглявите ангажименти с реални наказания за големите замърсители

16:02 | 05.11.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ще оправдае ли очакванията климатичната конференция на ООН (COP26) в Глазгоу? Както каза кралица Елизабет: „Те говорят, но не правят нищо“. Най-малкото, което трябва да излезе от обсъжданията, са по-силните ангажименти на отделните страни за намаляване на вредните емисии. В идеалния случай бихме се съгласили и на глобален план за поддържане на затоплянето да не достигне 1,5°C над прединдустриалните нива. Всичко това изглежда малко вероятно според сегашната траектория, пише за Financial Times Рагурам Раджан, професор по финанси от Чикагския университет. 

Срещата на ООН в Рио през 1992 г. стигна до заключението, че страните имат обща, но диференцирана отговорност за адресиране на емисиите - обща, тъй като изменението на климата засяга всички нас, и диференцирана, защото страните имат различни отговорности за създаването на проблема, както и различни способности за разрешаването му.

За съжаление няма съгласие как да се надгради конструктивно върху идеята. Ясно е, че Уганда, която отделя 0,1 тона въглерод на глава от населението годишно (за 2018 г.), носи много по-малко отговорност както за въглерода, който вече е в нашата атмосфера, така и за това, което продължаваме да бълваме, отколкото САЩ, които отделят 15 тона на човек на година. САЩ пък носят повече отговорност от ЕС, който отделя 6,4 тона на глава. Но ЕС се ангажира да намали нивата на емисиите си от 1990 г. с най-малко 55 процента до 2030 г., докато администрацията на Байдън иска само да намали наполовина емисиите си от 2005 г. до 2030 г. И разбира се, няма санкции, ако дадена страна не се придържа към ангажиментите си.

Правата за емисии са форма на право на собственост срещу планетата. Колкото по-слаб е ангажиментът на една страна да намали емисиите, за толкова повече права претендира. Взети заедно, държавите са поискали значително повече права на емисии, отколкото е добре за планетата, и няма споразумение как да се ограничи предявяването на тези права. Вместо това е вероятно принципът „общо, но диференцирано“ да бъде захвърлен, докато се опитваме да избегнем климатичната катастрофа. Например, ограниченията върху международното банково финансиране на въглеродно-интензивни въглищни и газови централи принуждават бедните страни да станат зелени, като същевременно дават на съществуващите въглищни централи в богатите страни безплатен пропуск. Трябва да се справим по-добре.

Трябва да санкционираме големите емитенти, а не да ги толерираме. В същото време трябва да дадем на страни като Уганда стимул, както и ресурси да станат зелени. Начинът за това е справедливото разпределяне на правата за емисии, като същевременно се увеличават стимулите да се прави повече. Ето един начин: нека всяка страна, която емитира повече от средната световна стойност от около 5 тона на глава от населението, да прави годишни вноски в глобален фонд. Платената сума ще бъде равна на емисиите на човек над прага, умножени по населението и допълнително по сума в долари, наречена световен въглероден стимул (GCI). Ако GCI започне от 10 долара за тон, САЩ ще плащат около 33 милиарда долара всяка година. Междувременно страните под средното глобално ниво ще получат съизмеримо плащане въз основа на това колко емитират под средното (Уганда, например, ще получи около 2 милиарда долара).

При това положение всяка страна ще бъде изправена пред ефективна загуба от 10 долара на глава от населението за всеки допълнителен тон, който излъчва, независимо дали започва от високо, ниско или средно ниво. Уганда ще има същите стимули за икономия на емисии като САЩ. GCI от 10 долара е само за илюстрация. Въпросът е да започнем с малко, за да задействаме схемата и да изгладим бъговете. GCI може да бъде повишен (или намален) в зависимост от напредъка. Но за да се избегне създаването на несигурност, промените могат да се разглеждат само на всеки около пет години и да се определят чрез глобален консенсус.

Схемата е проста и самофинансираща се. Страните с ниски емисии, често най-бедните и най-уязвимите към климатичните промени, които не са причинили, ще получат плащане, което може да помогне на населението им да се адаптира. Обратно, отговорността за плащанията подобаващо ще легне върху големите богати емитенти, които са и в най-добрата позиция да плащат. Държавите биха били свободни да избират своя собствен път за намаляване на емисиите. Вместо да налага политически непопулярен данък върху въглеродните емисии, една държава може да наложи регулации върху въглищата, а друга да стимулира възобновяемите енергийни източници.

Но защо големите емитенти биха се съгласили да се присъединят? Би помогнал вътрешният политически натиск от младите, които разбират колко пагубно е бездействието. Въпреки това, прилагането трябва да бъде отложено с, да речем, пет години, за да привлече неохотните, давайки им време да приложат сериозни мерки за намаляване на емисиите. Междувременно бедните страни без емисии биха могли да вземат средства назаем срещу очакваните си постъпления по схемата, като по този начин ще финансират зелени действия днес.

GCI би ни придвижил към общата цел за намаляване на емисиите, но определя диференцирани отговорности. Той ще замени неприложимите мъгляви ангажименти с реални наказания за недостатъчни действия. И това би уверило света, че всяка страна ще има стимул не просто да говори, но и да върши нещо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Емисиите ги притеснявали? Сериозно? Тогава да започнат да глобяват всички страни с действащи вулкани. Щото саво един вулкан е в състояние да отдели повече вредни газове от всички автомобили на планетата за 10 месеца. И още, да започнат да събират парички за запушването и охлаждането на вулканите. За такива идеи би им завидял дори Великият комбинатор Остап Сюлейман Берта Мария Бендер бей, щото новите му последователи измислиха нови и по-ефективни сравнително честни начини за печелене на пари. А иначе основното е тормозът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
grainis
преди 2 години
Технологията, която ще спаси света, се нарича RGBB - Rapidly-Growing Bamboo Biomass -- Свръхбързо-Растяща (един метър на ден) Бамбукова Биомаса - https://horti-energy.alle.bg , и може да реши тотално проблема с фосилните горива и енергия, на НУЛЕВА, че даже на ОТРИЦАТЕЛНА себестойност . Като при това се самофинансира изцяло, по Проекта Зелен Трилион - https://green-trillion.alle.bg . Само че тогава уравнението на Айнщайн за безкрайността на Вселената и човешката Глупост няма да е издържано . Все някъде трябва да има поне един *** - ей-така, поне за мирис , дет се вика . Догодина в Божурище стартира строежът на 50м висока В-Ферма за 3000 тона на ден RGBB . Строго пазена тайна, за която балалайките от Глазгоу и хабер си нямат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Тоя раджан защо не си тръгне от Чикаго и не се върне в маймyнckaта си държава, от която е излязъл? Тия емисии в цивилизования свят в най-голямата си степен се дължат на два фактора: климат и производство !!! В Уганда (раджанчо може и оттам да е) няма нужда от отопление и не се произвежда нищо, освен чaaвета !!! Значи да накажем тия, които произвеждат и не искат да умрат от студ през зимата, за да дадем парите на тия, дето само плюckaт и се размножaват? Ако се направи това, съветвам големите и наказани икономики да спрат всякакъв износ към Африка. Нека тия да ядат корени, както са правили преди лошите бели да започнат да ги хранят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Яко.Представяте ли си по таз схема Уганда да получава тез 2 млрд$ годишно?Ще пада крадене като за световно, мила моя майно льо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
ти имаш ли книжка ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
абе освен пияни вече има и глупави ... дето едно време нямаше как да вземат книжка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
точно така.. по тоя начин България се справи с пияните шофьори! Яките глоби, баце... и нема вече пияници по улиците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още