IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След кризата с чиповете автомобилният сектор може да се сблъска с друг дефицит

Енергийната криза в Китай замрази производството на магнезий - ключов компоненти за използвания при автомобилите алуминий, хвърляйки нова сянка върху сектора

12:00 | 06.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Christinne Muschi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christinne Muschi/Bloomberg

Автомобилните производители по света са заплашени от нова вълна на дефицити, този път свързана с алуминия, тъй като енергийната криза в Китай заплашва доставките на ключов компонент, използван за производството на лекия метал.

Магнезият е основна суровина за производството на алуминиеви сплави, които намират широко приложение в автомобилната индустрия - от производството на скоростни кутии до кормилната уредба, рамките на седалките и капаците на резервоара за гориво, пише Financial Times. 

Поради ограниченията на производството в Китай, който е монополист на пазара на магнезий, запасите от метала в Европа намаляват опасно.

„Няма заместители на магнезия в производството на алуминиеви сплави и заготовки“, споделя анализаторът на Barclays Еймъс Флетчър. „35 процента от търсенето на магнезий надолу по веригата са свързани с автомобилната индустрия – така че ако предлагането на магнезий спре, цялата автомобилна индустрия потенциално ще бъде принудена да преустанови производство“, добавя той.

Канадската металургична компания Matalco е информирала своите клиенти миналата седмица, че запасите ѝ от магнезий са се „стопили“ и ако недостигът продължи, ще трябва да намали производството на алуминиеви заготовки за следващата година, според публикация на S&P Global Platts.

Предупреждението на Matalco подчертава как енергийната криза в Китай засяга глобалните вериги на доставка, изстрелвайки нагоре цените на ключовите промишлени материали и суровини и подхранвайки опасенията относно инфлацията.

И докато недостигът на полупроводници остава да виси като буреносен облак над автомобилната индустрия през тази година, фокусът леко започва да се измества към магнезия, който подсилва здравината на алуминия.

„Недостигът на магнезий може да предизвика недостиг на алуминий, което от своя страна също може да засегне производството на автомобили“, предупреждават анализатори от BofA Securities. „В този момент подчертаваме, че такъв сценарий все още не е включен в нашите оценки. Проблемът току-що се появи и никой автомобилен производител все още не е предупредил за него", добавят тя.

Около 85% от световното производство на магнезий се осигурява от Китай, а голяма част от него - от един град в провинция Шанси, Юлин.

магнезий магнезий

Преди около месец местните власти наредиха около 35 от 50-те си съоръжения за производство на магнезий да бъдат затворени до края на годината и предупреди останалите да намалят производството с 50 на сто, за да постигнат целите за потребление на енергия.

За производството на един тон магнезий са необходими 35-40 мегаватчаса енергия, в сравнение с алуминия, където са достатъчни 16 мегаватчаса, според изчисления на BoA Securities.

Тъй като металът е труден за съхранение - той започва да се окислява след три месеца - запасите могат да паднат до критично ниско ниво преди края на годината, ако Китай не увеличи производството.

Това се отразява върху цените, като стойността на внасяния в Европа магнезий нарасна със 75 процента през последния месец до рекордно високо над 9000 долара за тон, според Argus Media.

По-рано този месец WV Metalle, германската търговска асоциация за цветни метали, призова правителството да започне спешно дипломатически преговори с Китай относно доставките.

„Прогнозира се настоящите запаси от магнезий в Германия и в цяла Европа ще бъдат изчерпани след няколко седмици, най-късно в края на ноември 2021 г.“, предупреждават от WV Metalle. „В случай на затруднено снабдяване от такъв мащаб, съществува риск от огромни производствени загуби“, добавят от асоциацията.

Други индустриални групи също алармираха за заформящата се криза. European Aluminium, в която членуват Norsk Hydro, Rio Tinto и Alcoa, помоли Европейския съюз (ЕС) и националните правителства да търсят спешно решение относно доставките от Китай.

„Текущият недостиг на магнезий е ясен пример за риска, който ЕС поема, като оставя зависима своята икономика от китайския внос“, изтъкват от European Aluminium. „Стратегията на ЕС за промишлените метали трябва да бъде засилена. Магнезият вече е в списъка на ЕС с критични суровини“, добавят от организацията.

Европейските компании, включително Norsk Hydro, които произвеждат магнезий, спряха операциите си в тази област, защото не могат да се конкурират с по-ниските разходи на китайски производители.

Ключовият въпрос сега е дали производството на магнезий в Китай ще се възстанови преди края на годината. Като се има предвид значението на алуминия за производствения сектор на страната, разумно е да се предположи, че възобновяването в индустрията е неизбежно. „Но това е риск, който си струва да се наблюдава внимателно“, изтъква Флетчър от Barclays.

Запасите на редица метали остават на исторически ниски нива в момента. Положението при медта е критично – запасите тук са достигнали най-ниските си нива от 1974 г. насам. Цената на метала нарасна с 10% миналата седмица, като във вторник се търгува при цена от 10 300 долара за тон, доближавайки се до рекордната стойност, отчетена през май – 10 747 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
bertram
преди 2 години
копаме буткийни,а после ще се чудим къде отиде енергията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още