IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

190 държави се ангажираха с отказ от въглищата

Ангажиментът обаче не е подписан от някои от страните с най-голяма зависимост от въглищата като Австралия, Индия, Китай и Съединените щати

08:46 | 04.11.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

190 държави и международни организации се ангажираха с отказ от въглищата, стана ясно на Международната конференция по климата в Глазгоу.

Зад каузата застават големи потребители на въглища като Полша, Виетнам и Чили, предава БГНЕС.

Подписалите споразумението се ангажират да прекратят всички вътрешни и задгранични инвестиции в енергийни мощности на въглища. Те трябва да бъдат изведени от експлоатация през 30-те години на този век в големите икономики, а през 40-те и в по-бедните държави.

Ангажиментът обаче не е подписан от някои от страните с най-голяма зависимост от въглищата като Австралия, Индия, Китай и Съединените щати. През 2019 година въглищата са генерирали 37% от световното производство на електроенергия. 

Има и примери от отделните държави. Изпълняващият длъжността канцлер Ангела Меркел (67 г.) обяви ново енергийно партньорство между Германия и Южна Африка, което трябва да стане модел за други африкански страни. Действащият федерален министър на развитието Герд Мюлер (66 г.) каза, че освен Германия и Великобритания, САЩ, Франция и ЕС са се присъединили към това партньорство с Южна Африка. Целта е да се подкрепи страната да се откаже от производството на електроенергия с въглища. В момента Южна Африка все още получава почти 90 процента от електроенергията си от въглища, обясни Мюлер. 

Междувременно Канада се ангажира да спре износа на въглища до 2030 г. Решението имаше за цел да помогне на развиващите се страни по-специално да „преминат към чисти алтернативи на горивата възможно най-бързо“, заявиха от кабинета на министър-председателя Джъстин Трюдо. Отава също така ще предостави международна помощ за еквивалента на до 700 млн. евро за преминаването към чиста енергия. Правителството на Трюдо вече обяви, че Канада напълно ще се откаже от електричеството на основата на въглища от 2030 г.

71-годишният премиер на Индия Нарендра Моди също посочи на световната среща на върха по въпросите на климата за първи път цел за климатична неутралност на страната си: До 2070 г. гъсто населената страна възнамерява да отделя само толкова вредни за климата емисии, колкото може да се абсорбира в океани и гори. Това е горната граница, определена от Междуправителствената група по изменение на климата (IPCC) за глобална неутралност на климата, така че животът на планетата Земя да остане годен за живеене. Много страни – като ЕС – се стремят към климатична неутралност до 2050 г., докато Китай насочи към 2060 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
мноо ясно, останалите балъци на кланницата защото ще бъдат просто неконкурентно способни от там чал, изтичане като такива в канала на историята .... Еврогейсkото царство ше са първи за бакърената поне са най големите тарикати с такива шнорхели като Тимерманс на койт му остават 2 петъка живот но с пенсията му ше са осигурени поколенията му до 9 коляно вовеки, където ни обясняваше как българите не сме разбирали "зелената сделка" ... Ми кво има да я разбираме с 400 частни самолета отидоха да борят климата, а дизела стана 1,50 в евра за раята .... кво повече има да не му разбирам на "глобалното затопляне" или "измененията на климата" и всичко зелено от сертификат до квот се сетиш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още