IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компромисът между ЕС и Полша ще бъде труден

Опитът с Brexit е в полза на по-гъвкав подход от съюза, но фундаменталните му принципи са пречка

16:57 | 08.11.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Загубата на една държава членка на ЕС може да се счита за лошо стечение на обстоятелствата, но загубата на две ще изглежда като безхаберие, пише Бен Хол за Financial Times.

Лидерите на ЕС в момента калибрират подхода си в противопоставянето с Полша относно върховенството на закона. Все още борещи се с хаотичните последици от Brexit, те изглежда са стигнали до заключението, че не е моментът за разрив с Варшава. 

Решението на Полския конституционен трибунал от октомври (по искане на правителството), че части от договорите на ЕС са несъвместими с конституцията на Полша, предизвика ужас в други столици. Северните и либералните правителства на ЕС твърдо смятат, че решението е остра атака срещу правния ред в съюза от страна на автократично полско правителство, твърдо настроено да смаже съдебната независимост в страната.

Но на среща на високо равнище две седмици по-късно полските власти приеха по-сговорчива позиция, прегърната от германския канцлер Ангела Меркел. Те се съгласиха да позволят на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да се заеме с проблема чрез диалог и сдържаност.

Брюксел забави одобрението на кандидатурата на Полша за 36 милиарда евро от фонда за възстановяване на ЕС - което само по себе си е форма на наказание - но засега се въздържа от предприемане на нови правни действия, за да се опита да върне страната в правия път и не бърза да задейства новия механизъм за спазване на върховенството на закона, потенциално блокиращ всички плащания от ЕС към Полша.

ЕС трябва да излезе от „все по-разширяваща се спирала“ на конфронтация с Варшава, предупреди Меркел. „Не можете да разрешите големите политически различия чрез съдебни дела“, каза тя. Меркел е в последните няколко месеца от канцлерството си, но изглежда Фон дер Лайен мисли по същия начин.

„За много германци европейското обединение не касае само Франция и Германия, а означава приятелство и партньорство между Изтока и Запада“, каза човек, запознат с нейния подход.

„Грешка е да се мисли, че хората може да бъдат притискани само чрез пари. Поляците са доста горди“, посочи човекът. „Нещата ще сработят само ако ги притиснем силно по някои точки и потърсим компромис по други. Не може просто да използваме чука."

Учи ли се ЕС от опита си с Brexit, като търси компромис с Варшава? Като се има предвид широко разпространеното раздразнение от опитите на Обединеното кралство да промени условията по своя развод, изглежда малцина са готови да направят явна връзка между тези два случая, за да не изглежда като разкаяние.

Във всеки случай полското правителство настоява, че не се стреми към напускане на ЕС - което би било електорално самоубийство. Но такова не бе търсено и от бившият британски премиер Дейвид Камерън, когато се опитваше да предоговори условията за членство на Обединеното кралство. Камерън искаше ограничения за свободното движение на работници, но остана повече или по-малко с празни ръце.

„Начинът, по който проевропейците и (някои в) институциите на ЕС реагират на случая с Полша, е аналогичен на начина, по който приеха заплахата от Brexit“, коментира Ханс Куднани, директор на програмата за Европа в Chatham House.

Предимството на правото на ЕС над националното право, което Полша сега се опитва да ограничи, и свободното движение, което Обединеното кралство искаше да обуздае, се третират като „нещо неделимо, което или го има, или го няма“. В действителност и двете са неясни и сложни, изтъква Куднани. Не можем да бъдем пуристи.

Един човек, който настоява ЕС да стане по-гъвкав, е Мишел Барние. Като бивш главен преговарящ на ЕС за Brexit, той беше непримирим срещу опитите на Лондон да споделя само ползите от членството. Сега, след като се кандидатира за президент на Франция, той казва, че страната му не трябва да приема решенията на Европейския съд относно имиграцията, защото това си остава национален въпрос. Полша излиза със същите аргументи.

Проблемът е, че печалбата на един е загуба за друг. Скоро правният ред на ЕС ще бъде пълен с дупки.

Други конституционни съдилища в ЕС са поставили под условие предимството на европейското право. Но Полша го „отхвърли из основи“, посочва Ту Нгуен от Центъра „Жак Делор“ в берлинското училище „Херти“. Въпреки че Брюксел можеше да се съгласи да започне плащанията от фонда за възстановяване на ЕС в замяна на съгласието на Варшава да премахне спорния си дисциплинарен режим за съдиите, той избра да убеждава Полша да отстъпи и да приеме, че съдиите трябва да бъдат независими, а правото на ЕС - върховно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
Тия мизерници европейскиМъжо направиха да не се казваш Мюмюн... и да не си ашладисан ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 5
Ironhorse
преди 2 години
ЕК не може да излезе победител от тази битка с Полша.Полша е държава, а ЕК е структура по международен договор.Ако го имат в главите още нещо от Брюксел, трябва моментално да НАРЕДЯТ на Съда на ЕС да си отмени глобата, и да се започнат преговори...Не на Полша с ЕК, а на всички държави, какъв съюз искаме, какво имаме и защо!А просия да си гледа тъмното минало с милиони убийства прикривани и до ден днешен от престъпника путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Време е за финалната опорка. Моят дядо и неговите дядояци 500 години не се казваха Мюнюн. Ама твоя май св е казвал така,, а после Сергей. Такива, като тебе, сте пoд.логи и слугинаж, в днк-то ви е. Разликата е само във времето и тези, на които слугувате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
Тия мизерници европейскиМъжо направиха да не се казваш Мюмюн. Ако не ти е това името.. Или Мехмед, Али, Сабри и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
https://***.youtube.com/watch?v=aWpKAjc270E
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Руснаците са мразени от всиките си съседи и всичките си бивши съюзници от Варшавския договор и СИВ. Такова им е било приятелството и съюзничеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
ing5rov
преди 2 години
да бе , и на мене не ми аресват много поляците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мразят си ги безплатно, каиш. Заради историята и престъплвнията. Няма един съсед на пияниците, който да ги обича.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Компромисът между ЕС и Полша ще бъде труден > Тия получиха колосално количество евро до сега за русофобията си. ЕС няма **** да отритне такава щатска инвестиция. Цирк Дьо Солей !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още