IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Метавселената вече съществува и тя е крипто

Един ден скучните дигитални офиси на Марк Зукърбърг може да се окажат подкрепени от парите в една друга метавселена, която вече е напълно реална

18:37 | 04.11.21 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Превзетата корпоративна идея на Facebook и Microsoft за метавселенената – представете си претъпкани виртуални офиси със зловещи дориангрейски аватари – дори не се доближава по антиутопичност до криптовалутната метавселена, която съществува днес, посочва Лионел Лорен в материал за Bloomberg.

Втората е истински зашеметяващата. Това е място, което съществува на базата на децентрализираните финанси (DeFi), високооктанова уеб мрежа за 100 млрд. долара от до голяма степен нерегулирани платформи, които заемат и разменят криптовалути срещу комисионни.

Това е място от което родителите се страхуват, докато децата им прибират истински пари от блокчейн игри като Axie Infinity; място, където виртуални музеи показват изкуство, продадено от истински аукционни къщи за 8-цифрени суми; място с раздути цени, безброй измами и фалшификации. Това е място, където за всяка интересна финансова иновация има хак или друга престъпна схема – Squid Game монетата е само последният пример.

Въпросът сега е колко дълго това място, където материални и виртуални състояния се правят и губят, ще остане този Див запад, който е сега. Може би не много дълго.

От историята знаем, че спекулативните мании имат навика след време да изчезнат, докато правилата и стандартите никога не са твърде далеч от бързо развиващите се финансови технологии. Имаше време, когато peer-to-peer кредитирането и незабавните онлайн плащания нямаха толкова строг надзор, колкото днес например. Регулаторите вече разглеждат по-отблизо децентрализираните финанси.

Погледа на надзора привлякоха криптоактивите като стейбълкойните, които са управлявани чрез алгоритъм, който не им позволява големи движения на цените. Те служат като горивото за някои от най-колоритните DeFi проекти (заключване на криптовалута в търговски пул с нелепата 1000-процентна годишна доходност), но също и тези, които наподобяват най-много на банки. Те може да включват взимане на заеми и купуване на облигации в реалния свят, гарантирани с потребителски заеми или недвижимо имущество, секюритизирани в блокчейн монети с 5-10% доходност. (Емитентът получава в замяна повече криптовалута.)

Тук може да видите възможностите за финансите от старата школа: по-прозрачни и автоматизирани процеси с по-малко посредници може да спестят пари и да помогнат за предотвратяването на хитрости, които доведоха до колапса на финансовата компания Greensill Capital.

Реалността днес обаче е такава, че дори тези DeFi проекти носят значителен риск. Бърз поглед през дребния шрифт и става ясно, че много неща всъщност могат да се объркат. Веригата на контрагентите е сложна – така например едно предлагане включва страна в Индия, друга в Делауеър в САЩ, свързана с пул от криптомениджъри, управляван от трета страна.

Също така изглежда има ограничен правен ресурс за инвеститорите, както и недостатъчен контрол върху емитентите, които марикрат средствата като общо финансиране за „бизнес операции“. Ако нещо се обърка с алгоритмичното управление на събитие като неизпълнение на заем, няма много налични отговори какво се случва.

Колкото повече прилича на банка един DeFi проект, толкова по-вероятно е правила и разходи като тези в една банка, да важат за него. Отделно от регулациите и традиционните банки – т. нар. TradFi, навлизат в сегмента. Френският кредитор Societe Generale предлага рефинансиране на монетизирано портфолио на покрити облигации чрез заемане от DeFi платформа. Това ще е първият подобен ход на водещ кредитор, както и знак, че финансовия сектор по-скоро ще се адаптира, отколкото да се притесни от криптоанархията.

Пряко или непряко шерифите пристигат в града.

Засега обаче, със сигурност, кавалерията само догонва, а изобретателността на измамниците все още е очевидна. Философията на днешните любители в сектора трябва да остане „Купувачо, внимавай!“. Това все пак е фазата на Дивия запад на децентрализираните финанси, казва финтех консултантът Питър Люгли.

Междувременно интересът на корпоративния свят все повече се възбужда. Дори и Facebook, която е под светилната на регулаторните прожектори, преследва собствените си стейбълкойн амбиции с пилотен проект за дигитални плащания в САЩ и Гватемала. Може би иронията е в това, че тези скучни офиси в метавселената на Марк Зукърбърг ще се окажат подкрепени от пари в друга метавселена – наполовина реална, наполовина виртуална, но напълно регулирана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 1
Геро от Германия
преди 2 години
Хайдееее, така финансовият или банков свят пак надъ гайдата с познатите средства - манипулитивни статии с цел дезинформация. Измами, риск, страх дори се прави намек за сенчести дейности с деца...Отделно контекстът на статията е напълно нелогичен. В началото разправят колко рисково е всичкото това Defi, а малко след това как традиционният финансов сектор щял да бил дал сигурност, чрез регулации. Даже дават пример с някакви френски кредитори. Усещат ли колко много всъщност ги е страх. Така и не разбраха, че хората които движат Defi общността МРАЗЯТ традиционната банкова система и съществуват точно заради това - да елеминират пиявиците и *** наречени посредници. Така, че франсетата да ме извинят, но нямам нужда от кредитиране от тях, след като мога през телефона с два клика да си осигуря услугата.Най-болезненото за въпросните хора е, че това е децентрализирана технология и нито могат да я спрат, нито могат да се конкурират с нея.Алчни банкерчета, надявам се вие ясно, че отивате в историята и единственият въпрос е КОГА? И такива смешни статии няма да ви помогнат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
georgi_shum
преди 2 години
Аз отдавна съм :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
ще дойдеш на мойто ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
georgi_shum
преди 2 години
Начи кат' 'фана една сопа..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Някои неща трябва да са с мярка. То и от наркотици се къртят пари, но последствията за обществото са трагични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Като я гледам тази "статийка" и се чудя да плача ли, да се смея ли?! Жалка картинка. Мераците на някои да направят подобие на матрицата е опасна и вредна. Да натъпчеш всички лузъри на едно място, където да им дадеш възможност да си купят нов социален статус, защото в истинския свят са ***, да създадеш паралелен свят, съответно хубаво да доиш цялото стадо, като им продаваш фантазии....чудесно измислено, но вредно за обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Еми някои хора къртят пари от подобни неща :) Човек винаги трябва да е отворен за нови идеи и възможности за печалба. Поне всеки инвеститор би трябвало да бъде такъв :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
++10
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 2 години
стигнах до първата картинка... и се отказах да чета тая лошо написана фантастика!..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още