IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bird планира голяма експанзия след дебюта си на борсата

Компанията за електрически скутери под наем ще стане публична чрез SPAC сделка

17:10 | 04.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Anthony Lanzilote/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anthony Lanzilote/Bloomberg

Фирмата за електрически скутери под наем Bird Rides планира да използва по-голямата част от средствата, набрани от сливането ѝ с компания със специално предназначение (SPAC), за да се разшири в още градове и на пазарите, на които вече оперира, обяви неин директор, цитиран от Ройтерс.

Bird ще се слее със Switchback II и книжата ѝ ще започнат да се търгуват на Нюйоркската фондова борса в четвъртък или петък под символа “BRDS”. Това ще се случи в рамките на сделка, оценяваща стартъпа за електрически скутери на 2,3 млрд. долара.

Трансакцията трябва да донесе на базираната в Санта Моника Bird 414 млн. долара, а главният изпълнителен директор Травис ВандерЗанден коментира пред Ройтерс, че около две трети от тази сума ще отидат за експанзия на текущите операции, а други 20% - за започване на дейност в нови градове.

“Планираме да продължим да се разширяваме във всички градове в САЩ и Европа в частност“, посочва ВандерЗанден. „Не смятам, че тенденцията ни за експанзия в нови градове ще се забави“.

Когато през август Bird отчете резултатите си за второто тримесечие, тя заяви, че оперира в 300 града по света. Сега ВандерЗанден твърди, че броят им е близо 350.

Бизнесът с отдаване на електрически скутери под наем се очаква да претърпи допълнителна консолидация, тъй като по-големите оператори се борят за повече мащаб, така че да се справят с по-строгите регулации в градовете.

Главният изпълнителен директор на Bird твърди, че бизнесът се възстановява след блокадите, наложени заради пандемията. Возенията са нараснали с 43% през второто тримесечие спрямо нивата си през 2019 г. отпреди пандемията. Компанията е уверена в своята прогноза за 400 млн. долара приходи за 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още