IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аутсорсинг секторът формира 6,6% от БВП на България

Очаква се този дял да нарасне до 11,2% към 2024 г. Заетите в сектора са малко над 77 хил. души

19:04 | 04.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Секторът на изнесените услуги (аутсорсинг) в България се оценява на 3,3 млрд. евро за 2020 г. Това показват данни от годишния доклад на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST). За миналата година индустрията формира 6,6% от годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на страната, разраствайки се в сравнение с дела от 5,5% през 2019 г.

Въпреки пандемичната 2020 г. индустрията на изнесените услуги не спира развитието си и отново бележи двуцифрен ръст, като оперативните приходи нарастват с 11,2%. Предварителните данни за 2021 г. показват, че през настоящата година ръстът също ще остане двуцифрен и дори по-висок.

Прогнозата към 2024 г. сочи, че индустрията ще продължи да се развива и да бъде основен стълб в българската икономика, като относителният й дял в БВП на страната се очаква да достигне 11,2%.

Анализът е изготвен от SeeNews и включва данни за 677 български компании, опериращи в сферата на бизнес услугите и технологиите през 2020 г. В съотношението между двете подразделения на изнесените услуги превес имат на ITO компаниите (ИТ изнесени услуги) – 358, докато броя на фирмите в сферата на изнесени бизнес процеси е 319.

Индустрията затвърждава и позицията си на предпочитан работодател. Въпреки че броят на заетите в сектора е малко над 77 хил. души през 2020 г., т.е. почти без промяна спрямо много успешната 2019 г., нарастват разходите за служители и за данъци, плащани от компаниите към държавната хазна.

Разходите за заплати през предизвикателната 2020 г. са се увеличили средно с 16% на служител. Компаниите от сектора за първи път формират 10,4% от всички разходи за заплата в страната, в сравнение с 9,4% предишната година. По отношение на внесените социални осигуровки компаниите в сектора са допринесли общо с 8,2% от всички осигуровки в икономиката в сравнение със 7,4% през 2019 г. Както разходите за заплати в индустрията, така и за осигуровки, са се удвоили за пет години от 2016 г. насам.

"Ние ще продължим да бъдем притегателна сила за таланти и предпочитан работодател заради възможностите за развитие, които осигуряваме на младите хора. Първият Covid локдаун замрази назначаването на нови служители, но от средата на 2020 г. пазарът се върна към обичайната си динамика и в момента недостигът на кадри отново е гореща тема за компаниите от сектора", коментира Илия Кръстев, председател на Управителния съвет на Асоциацията и изпълнителен директор на A Data Pro.

Пандемията през 2020 г. забави регионалната експанзия на индустрията на изнесените услуги, но през 2021 г. много компании изнесоха част от дейността си извън София, търсейки нова работна ръка. Най-големите хъбове за изнесени услуги остават големите градове с университети - София, Пловдив и Варна са трите най-големи центрове, като Бургас, Русе и Велико Търново също привличат все повече нови компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Ако БВП падне двойно - нищо чудно и да стане 11% :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още