IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция прие закон за климата, забранява колите с фосилни горива от 2030 г.

Всички нови таксита и една трета от новите коли под наем в Атина и Солун ще бъдат хибридни или електрически от 2025 г.

21:59 | 04.11.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Гърция задейства първия си закон за климата с внимание върху нисковъглеродната енергия на фона на увеличаването на усилията на премиера Кириакос Мицотакис за справяне с последиците от глобалната екологична криза, предава Bloomberg.

Премиерът очерта „амбициозните“ си цели на заседание на правителството в четвъртък, включително забрана на продажбите на нови коли с двигатели с вътрешно горене от 2030 г. Макар че законът е планиран от дълго време, екстремните климатични събития тази година привлякоха остро вниманието към уязвимостта на Гърция.

Мицотакис заяви в понеделник, че страната е готова да приеме закона на фона на усилията на ЕС за постигане на климатична неутралност до средата на века. Съобщението в четвъртък беше направено след участието на гръцкия премиер в климатичната конференция на ООН COP26 в Глазгоу, където световните лидери обсъждат обхватни мерки за борба с глобалната климатична криза.

Законът в Гърция предвижда всички нови таксита и една трета от новите коли под наем в двата най-големи града в страната – Атина и Солун, да бъдат хибридни или електрически от 2025 г. В жилищния сектор законът въвежда забрана за нафтови печки във всички новопостроени имоти от 2023 г. в райони, където „газовата мрежа е достатъчна“.

Рекордно високите температури в Гърция това лято в съчетание със силните ветрове предизвикаха поредица от горски пожари, които горяха над две седмици и изпепелиха голяма част от северния остров Евбея. Той беше засегнат и от наводненията, които връхлетяха страната през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Dam G
преди 2 години
И ще изтърват всички туристи от балканите, решили да дойдат да им оставят пари с колите си или да си посетят имотите. Смях.... *** важното е цели да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Амбициозно е да изтрепеш половината си народ за чужди интереси. Защото НИКОЙ НИКЪДЕ не дава пари за тоя, дето клати гората и върти ветрените мелници. Буда_лите отдавна измряха. Паралиите дават пари, за да станат още по-богати. Как се печели от колонии? Май вече си забравил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Ем нищо де, ще ги зареждат с ток от въглища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
korn
преди 2 години
В статията е подчертано, че целита са ''амбициозни''. Важното е да има цел за развитие, това движи човечеството напред. Също така се раздават и ще се раздавата евраци за всеки който опита да постигне нещо по въпроса. Вместо да се мрънка, е по добре да се вземат парите, които ще подпомогнат икономиката. Ние като най умни, ще обесним че, това с климата са глупости, и ще вземем най малко пари и пак ще сме най бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Гърция прие закон за климата, забранява колите с фосилни горива от 2030 г. >> Е то и укронацистите приеха закон, че ше улезат у ЕС и НАТО, но пак Путин ше е виноват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Тия сметки на гърчолята са правени без кръчмаря. Те нямат и няма да имат нужната електроенергетика за такива цели. Никой не е правил никакви изчисления, нито някакви цялостни проекти какво и как ще бъде реализирано. Единственото реално нещо, което могат да постигнат е да съкратят населението наполовина, за да може част от намеренията да се осъществи. То и това е основният замисъл на баш баканите - редуциране на "излишната" част от населението на планетата до по-поносими размери. Демек, да не пречат на "истинските човеци".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още