IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленият преход може да зависи от одиторите

Счетоводната климатична рамка обаче все още е неясна

18:00 | 06.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

На климатичната среща на ООН (COP26) тази седмица в Глазгоу министри, финансови ръководители, зелени активисти и корпоративни лидери дефилираха през сцените. Една група, която не е много видима обаче са одиторите и счетоводителите. Това е грешка, пише Джилиън Тет за Financial Times.

Докато корпоративните и правителствените обещания, произтичащи от разговорите, често да предизвикват колкото отговори, толкова и въпроси, един момент вече е ясен: действията по изменение на климата са на път да поставят корпоративните одитори под неудобната и необичайна за тях светлина на прожекторите.

Това е така, защото компаниите са изправени пред нарастващ натиск да излязат чисти относно своите въглеродни емисии (и други екологични проблеми). И все пак рамката за измерване на това в най-добрия случай все още е неясна. Така че тежестта сега е върху одиторите да правят всякакви преценки относно зелените въпроси до степен, която малцина някога са очаквали или са били обучени. 

За да разберете защо това има значение, помислете за две съобщения в Глазгоу тази седмица от групи със странни акроними: Gfanz (Глазгоуски финансов алианс за нетна нула) и ISSB (Международен съвет за стандарти за устойчивост).

В сряда Марк Карни, бивш управител на Английската централна банка (АЦБ), обяви, че 450 глобални финансови институции, управляващи активи на стойност 130 трлн. долара, са се присъединили към Gfanz и са обещали да използват финансовите си мускули за подкрепа на декарбонизацията и постигане на целите за нулеви нетни емисии до 2050 г.

Зелените активисти (правилно) се оплакват, че това впечатляващо число от 130 трилиона долара вероятно включва двойно отчитане и все още не е ясно колко значима промяна ще предизвикат тези дългосрочни цели в краткосрочен план. Страховете от „зелено” преувеличение изобилстват. Но съобщението показва скоростта, с която духът на времето във финансите се променя, тъй като кредиторите са подложени на натиск да засвидетелстват своята зелена репутация. Както отбелязва Карни, преди седем месеца, когато стартира Gfanz, алиансът отговаряше само за мизерните 5 трлн. долара активи.

Ключовият момент, който инвеститорите трябва да разберат, е, че тази промяна се пренася и към клиентите на кредиторите, т.е. корпорациите. Първият тест може да дойде в областта на стоманата и авиацията: Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup и сред лидерите на Gfanz, разкри в сряда, че алиансът ще се насочи първо именно към тези два бизнес сектора.

Натискът за възприемане на нетни нулеви ангажименти обаче неизбежно ще се разпространи и към други сектори. Докато инвеститорският контрол досега беше фокусиран по-силно върху компаниите, регистрирани на борсата, отколкото към некотираните, Лари Финк от BlackRock (друг лидер на Gfanz) сега настоява целите да бъдат приложени и за непубличния капитал.

Политиците също яхват тенденцията. В сряда британското правителство обяви, че ще направи задължително в бъдеще компаниите да разкриват своите планове за нетна нула.

Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още