IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВР: 60 млн. лв. за магистрала "Хемус" са изнесени в чували и сакове

Превежданите авансово суми за строителството на автомагистралата са се движили между различни фирми

12:55 | 05.11.21 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

60 от 84 милиона лева, предплатени за лот 5 на магистрала "Хемус", са изнесени кеш в чували и сакове, обяви на брифинг заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" комисар Атанас Илков, предаде Dnes.bg.

На него стана ясно, че превежданите авансово суми за строителството на "Хемус" са се движили между различни фирми. За месец и половина в хода на разследването са разпитани близо 200 души, а екипът проверяващи е бил близо 60 души.

"Установено е, че на Лот 4 и 5 на АМ „Хемус“ има извършени много монтажни работи, без наличие на влязло в сила разрешение за строеж. За тези дейности фирмите са получили авансово плащане от "Автомагистрали" ЕАД", каза директорът на ГДНП Станислав Станев.

"За Лот 4 са разплатени 77 595 000 лв., като на фирмата „Автомагистрали Хемус АД“ за доставка на материали и наем за механизация е заплатено авансово 72 670 000 лв. На Лот 5 общо сумата е 91 054 000 лв. На Лот 6 е разплатена сумата от 101 043 000 лв. За Лот 7, 8 и 9, където нищо не е направено, общата стойност на договора е 1 млрд. и 150 млн. лв. Тази сума е без ДДС", поясни той.

"През лятото на 2021г. в ГДБОП постъпиха няколко сигнали във връзка със строителството на АМ „Хемус”. Започнахме проверка по отношение на Лот 5. По него проследихме пътя на аванса, отпуснат от "Автомагистрали" ЕАД за материали и механизация. Търговското дружество е спечелило с „инхаус” процедура. Успяхме да съберем достатъчно данни за осъществени състави на няколко престъпления от НК. След акциите на нашите колеги миналата седмица получихме сигнали, че лица, които имат отношение към престъпленията, се опитват да унищожат материали с цел да прикрият своята престъпна дейност. В условия на неотложност проведохме акция, при която задържахме 14 лица”, заключи директорът на ГДБОП Калин Стоянов.

Още новини от Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 4
penman
преди 2 години
Поредния фейк на нашенския Ягода!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
doba
преди 2 години
mrynmryn, за всяко искане за плащане в кеш над 10К всяка банка в БГ сигнализира НАП, Прокуратурата, БОП и всичко друго мърдащо в БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
mrynmryn
преди 2 години
Между другото проблема с нашите фирми може да се реши за 0 време, наемаш външни фирми, я от Румъния, я от Гърция, строят, плащаш и нашите ги оставяш да си бъркат в носовете. Бързо ще се "излекуват".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Къде ги изнасят? Откъде ги взимат? Как се дава някаква половинчата информация и се очаква хората да разберат? Кой изобщо държи толкова пари в брой? От банка дори за 100к лв. чакаш, камо ли за 60млн в кеш. Аз съм виждал 50к лв на куп, не бяха само в столевки, но за да изнесеш 60млн ти трябват няколко чувала, това е към 1-2 куб.м. пари, ако приемем, че са в столевки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Искате да кажете, че 60 милки са плащани в брой? И това е заведено в платежните на банките?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още