IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основният проблем на Байдън е собствената му партия

Президентът трябва да помни, че го избраха не твърдите либерали, а умерените

08:47 | 07.11.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Джо Байдън, Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Джо Байдън, Снимка: Bloomberg LP

До този вторник (2 ноември) проблемите на Джо Байдън като президент на САЩ бяха теоретични. Лош рейтинг, блокирано законодателство: това са препъни камъни, а не смъртни рани. Това почти се промени, когато републиканецът Глен Йънгкин спечели губернаторския пост на щат, в който Байдън победи с 10 пункта преднина миналата година, пише Financial Times в редакционен коментар.

Проучвайки щетите във Вирджиния, демократите разполагат с различни утешения. От една страна тези местни избори не са предвестник за представянето на партията, когато има значение. Републиканците спечелиха щата през 2009 г., само за да загубят президентската надпревара три години по-късно. От друга страна икономическият тласък от пролетта се очакваше да избледнее с отслабването на фискалната помощ. 

И все пак би било глупаво от страна на демократите да не се почувстват наказани. Настроенията срещу тях при изборите същия вторник в Ню Джърси, далеч по-син (демократически – бел. ред.) щат, сочат за национален, а не само за местен проблем. Работата за разрешаването му започва сега.

Тя стартира с преоценка на приоритетите. Демократите прекараха голяма част от годината в пазарлъци помежду си за два разходни законопроекта. Всеки от тях съдържа разпоредби, които биха направили САЩ по-добро и по-справедливо място. Нито един обаче не отговаря пряко на основните тревоги на обществото: засегната от инфлацията икономика и все още бушуваща пандемия. Всяка седмица уж предстои законодателен пробив и всеки път той не се материализира.

Това, което започна като опасно политиканстване, се превърна в досадно самовключване. Време е партията да приеме законопроектите, които може, правейки отстъпки към центристки сенатори, ако се наложи. След това тя трябва да разгледа това, което избирателите считат за наболели въпроси. Ако това означава да се откаже от мечтата за Нов курс, това ще боли по-малко, отколкото електорален разгром през 2022 г. или 2024 г.

Демократическата партия трябва да се изправи и срещу културния си проблем. Според екзитпола "образованието" е по-голямо притеснение за вирджинци дори от пандемията. Това обхваща много неща - стандарти за преподаване, закриване на училища - но Йънгкин се противопостави и на "критичната расова теория" (която вярва в институционалния расизъм в САЩ - бел. ред.). Демократите казват, че той пресилва степента на това кредо в класната стая. Без съмнение има ярко преувеличение. Но ако умерените предградия на Вирджиния се тревожат от предубедено преподаване на американската история, то и голяма част от нацията значи се притеснява.

Страхът на обществото от прогресивно залитане надхвърля образованието и достига правоприлагането. Макар демократите да загубиха Вирджиния, Минеаполис (щата Минесота), мястото на убийството на Джордж Флойд, гласува против предложението за основен ремонт на полицейското си управление.

Струва си да си припомним, че това е единственият щат, който гласува срещу Роналд Рейгън през 1984 г. Не само тъмночервената (силно републиканската – бел. ред.). Америка се тревожи за тези въпроси. До голяма степен разцеплението е в рамките на самия либерализъм. Демократите би трябвало да могат да се борят с расовите неравенства, без да се озовават на грешната му страна.

Дори ако Конгресът е по-вероятно да стане републикански следващата година, Байдън все още може да спаси президентството си. Известни изпълнителни действия биха помогнали: всичко - от ваксинирането до назначенията на посланици - беше позволено да изостане. От полза би бил и фокусът върху няколко големи каузи. Разходните законопроекти на Байдън съдържат толкова много, че са неразбираеми дори за онези избиратели, за които са предназначени да помогнат. Олекотяването им ще помогне на умовете да се концентрират.

Преди всичко Байдън трябва да помни, че го избраха не твърдите либерали, а умерените. През 2020 г. им беше достатъчно, че той не е Доналд Тръмп. През 2021 г. Йънгкин успя да спечели, без изрично да отхвърля бившия президент. На междинните избори за Конгрес следващата година (за една трета от местата в Сената и всичките в Камарата на представителите – бел. ред.).

Тръмп може изобщо да не е фактор. Докато този враг не се появи отново, основният съперник на Байдън е неговата собствена партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
тоз мумията го държат на стероиди само и само да праят квот си искат, а го избраха некви негови набори от 1875 година и с бъзикане на сървърите у 4 сабале, не е имало никви умерени или начумерени, просто чиста проба фалшификация на изборите и толкоз инак некролога немаше никкъв шанс ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Е то това им беше целта на прогресивистите.Дедето да сдаде багажа и президент да стане вицето, т.е. тъмнокожа жена..Откога сънуват мокри сънища с подобна тематика, и понеже разбраха, че по нормалният път шансът им това да се сбъдне е нулев, решиха да действат по заобиколен начин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
elinelinov
преди 2 години
" Преди всичко Байдън трябва да помни, че го избраха не твърдите либерали, а умерените" Как ще помни "Спящият Джо" преди да бъде" назначен " не помнеше къде се намира и защо са там?.( преди изборите когато бяха във Флорида). ! О Джо твъде много са условията които трябва да изпълниш. Но "Господ обичаАмерика " естествено е и теб!- само да не те "прибере" при себе си хора като теб са му нужни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
избрали го били ... той е назначен бе ... а основният проблем на Байдън е в главата му .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Zalmoxis
преди 2 години
Контрола върху някои мускили.. да се чете горе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Zalmoxis
преди 2 години
Смятам че на Леско Брандън му остава не повече от година като президент. Деменцията прогресира, контеика върху някои мускули отслабва и това води до конфузни ситуации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още