IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският пазар на труда продължава възстановяването си

Работодателите все още изпитват затруднения при привличането на нови служители

16:04 | 05.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

САЩ са добавили 531 000 работни места през октомври, съобщи Министерството на труда в петък. В същото време нивото на безработицата е спаднало до 4,6%, докато пазарът на труда се възстановява от лятното затишие. Анкетирани от Bloomberg анализатори очакваха да са били създадени 450 000 работни места, а безработицата да спадне до 4,7%. Доларът поскъпна след оповестяването на данните, а доходността по десетгодишните облигации не намира единна посока. Фючърсите върху американските борсови индекси се повишиха.

Ръстът на работните места се забави през август и септември, тъй като делта вариантът на Covid-19 навлезе сериозно в САЩ и много служители – поради финансови, здравословни или други причини, се отказаха от търсенето на работа.

Работодателите, които отчаяно искат да наемат служители, за да отговорят на силното търсене от страна на потребителите, бързо повишават заплатите, бонусите и предлагат по-гъвкаво работно време. А домакинствата харчат голяма купчина спестявания, които бяха натрупани и заради федералните стимули и допълнителните обезщетения за безработица.

Всички фактори могат да накарат пълнолетните, които са спрели трудовия си живот, да възобновят търсенето на работа, казват икономисти.

„Хората трябва да сменят индустриите, да сменят кариерата си, така че това забавя темпа на възстановяване“, казва пред Wall Street Journal Сара Хаус, старши икономист в Wells Fargo. „В същото време все още са налице постоянни ограничения“, сред които постоянните опасения на служителите да не се разболеят и липсата на достъпни грижи за децата, което пречи на много родители да се върнат на старата си работа.

Работната сила, дефинирана като група от хора, които имат работа или търсят работа, се сви рязко, след като пандемията удари САЩ през пролетта на 2020 г., тъй като милиони хора загубиха работата си. След това леко се възстанови, след което подобряването спря, а през септември работната сила неочаквано отново се сви. Свиването остави дефицита на служители на около 4 милиона.

Работодателите навлизат в решителен период със задаването на сезона на празничното пазаруване и оживено потребителско харчене. Търговците на дребно и индустриите за отдих и хотелиерство твърдят, че трябва да увеличат наемането, за да отговорят на търсенето.

Работодателите увеличават бързо заплащането на служителите си, за да привлекат кандидатите. По-високите заплати могат да доведат до по-висока инфлация, ако компаниите повишат цените на стоките и услугите си, за да съберат допълнителните пари. Федералният резерв пък одобри през тази седмица планове да започне да отменя изкупуването на облигации на фона на инфлационните опасения.

Elevation Labs е отличен пример за състоянието на пазара на труда в момента. Производителят на козметика със седалище в Айдахо Фолс, Айдахо, произвежда предимно продукти за грижа за кожата от фабрики в Айдахо и Колорадо. Тъй като потребителите засилват пазаруването, бизнесът процъфтява. Продажбите са се увеличили с 6% през миналата година и са нараснали с още 37% през тази година, кавза главният изпълнителен директор Майкъл Хюз. Компанията се надява да добави до 50 работници към своите към момента 680 служители. Но се затруднява да намери работници, дори след повишаване на заплатите и разширяване на обезщетенията.

От началото на пандемията компанията повиши почасовите ставки за скужителите на начално ниво с 2 долара до 12,50 долара и планира да ги повиши до 15 долара от 1 януари, казва Хюз. Той също така е започнал да предлага четири седмици родителски отпуск, който планира да увеличи до 12 седмици догодина. И е започнал да позволява на служителите да работят на четиричасови смени, което им дава повече гъвкавост при прибирането вкъщи, за да се грижат за децата си.

След тези ходове компанията отбеляза леко увеличение на хората, кандидатстващи за работа, но наемането остава ограничено, каза той. „Ние, като работодатели, трябва да бъдем много креативни относно използването на часовете, които хората могат да работят, по отношение на предизвикателствата в дневните грижи, по отношение на предизвикателствата в училище“, казва Хюз. „Посланието към мениджърите на фабрики е, че не можем да имаме предварително готово решение, защото то отговаря на лидерския екип или производствения график“.

Той казва, че високото ниво на спестявания на домакинствата може да смекчи спешността на някои пълнолетни да се върнат на работа. Някои икономисти са съгласни с тезата.

След множество кръгове от федерални стимули, високи обезщетения за безработица и данъчен кредит за отглеждане на деца домакинствата — поне колективно — изградиха финансови спестявания по време на пандемията. Тези спестявания обаче, които в един момент надхвърлиха 2 трилиона долара според оценките на частния сектор, намаляха, въпреки че остават завишени. Тъй като спестяванията намаляват, някои пълнолетни ще се върнат сред работната сила от тази зима, казват някои икономисти.

Други метрики показват, че пазарът на труда се стабилизира. Броят на работниците, кандидатстващи за обезщетения за безработица за първи път - приблизителен ориентир за съкращенията в САЩ, спадна с 14 000 през миналата седмица до 269 000, което е ново дъно за пандемията, съобщи Министерството на труда в четвъртък. Това е с около 50 000 над средното за 2019 г., преди пандемията, и спад от над 800 000 на седмица в началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още